Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Cultuurprogramma Floriade biedt volop ruimte voor Almeerse en Flevolandse acts

Algemeen

Door Petra Onderwater

ALMERE – Picknickconcerten, dj’s, lokale en internationale dans- en zangoptredens, beeldende kunst en een speciaal bostheater voor BonteHond brengen straks sfeer en gezelligheid tijdens Floriade Expo. “Het cultuurprogramma van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 richt zich meer dan ooit op gezinnen. Voor jong en oud valt iets te beleven”, vertellen projectmanager Sandra van Beers en curator Ward Janssen. “Bovendien is er volop ruimte voor Almeerse en Flevolandse acts.”

“Wij willen met het cultuurprogramma een enorme sfeerlaag over de Floriade heen leggen”, vervolgt Van Beers. “Landen uit de hele wereld presenteren zich straks in Almere, maar wij willen natuurlijk ook Flevoland en Almere presenteren aan de wereld. Floriade biedt grote kans voor lokale en regionale gezelschappen, artiesten en cultuurmakers.”

Picknickconcerten en dj’s

Muziekgezelschappen uit Almere en Flevoland worden uitgenodigd om mee te doen. “We hebben hiervoor een speciaal team opgesteld, met onder andere dirigent Hans Welle van het Almeerse Jeugd Symfonie Orkest, muzikant Lars Posthumus en koordirigent Chantal Heemskerk. Zij gaan een half jaar, zo lang als de Floriade duurt, iedere dag een ander muziekgezelschap programmeren voor een picnickconcert op ons Foodtruckveld.”

Daarnaast is er iedere dag een tweede act, die afkomstig kan zijn uit de hele wereld. Hiervoor gaat het Almeerse poppodium De Meester een programma samenstellen. Zij kijken welke muziekacts al aan het rondreizen zijn en het leuk zouden vinden om op de Floriade te staan. Podium De Meester gaat daarnaast ook op zoek naar dj’s die dagelijks gaan draaien bij de beachclub op het Floriade-terrein.

“Lokale en regionale muziekgezelschappen die willen optreden bij Floriade kunnen zich bij ons aanmelden. Dat kunnen fanfares zijn, jazzbands, brassbands, gitaarorkesten of bijvoorbeeld zanggroepen”, aldus Van Beers. “De programmering moet echt een afspiegeling worden van Flevoland en Almere. Ook daarin gaan we op zoek naar die culturele diversiteit.”

Bostheater BonteHond

Voor kinderen gaat het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond een speciale voorstelling maken over ecosysteem-herstel. Elke dag wordt de voorstelling gespeeld in het speciale bostheater dat op het eiland Utopia wordt ontwikkeld door natuurkunstenaar Will Beckers. Buiten de voorstellingen om gaat BonteHond in samenwerking met het festival 2TurvenHoog een spelterrein ontwikkelen voor de jeugdige bezoekers.

Ontstaansgeschiedenis Flevoland

Als onderdeel van het cultuurprogramma wordt ook aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van de Flevopolder en de bijzondere planologie van Almere. Van Beers: “Dit gaan we doen door middel van een audioprogramma, waarbij bezoekers via installaties verschillende verhalen kunnen beluisteren. Voor bezoekers uit andere landen blijft het bijzonder om zich te realiseren dat zij zich hier op de bodem van de voormalige Zuiderzee, onder zeeniveau bevinden. Op nieuw gecreëerd land, in een hele jonge stad.”

Internationale shows

Natuurlijk gaan ook de deelnemende landen zich op cultureel gebied presenteren. “We verwachten zo’n veertig deelnemende landen en elk land mag een eigen nationale dag organiseren. Een delegatie uit het betreffende land wordt dan ceremonieel onthaald, waarbij het volkslied wordt gespeeld en scouts van verschillende scoutingclubs een vlaggenceremonie verzorgen. Daarvoor zijn ze al druk aan het oefenen”, vertelt Van Beers. “Tijdens de nationale dagen is het ook gebruikelijk dat het betreffende land een cultureel geschenk meeneemt, meestal in de vorm van een zang- of dansshow. Daarnaast zullen de deelnemende landen ook kleinere culturele activiteiten organiseren in hun paviljoens. Denk aan een schaduwpoppenvoorstelling van Indonesië, een yogasessie uit India, of culinaire proeverijen.”

Beeldende kunst

Ward Janssen houdt zich als curator bezig met het beeldende kunstprogramma. “Het Almeerse museum in oprichting krijgt een prachtige dependance op het Floriade-terrein, maar wij gaan zelf ook beeldende kunst programmeren. Hiermee willen we inspelen op de vraagstukken binnen het thema Growing Green Cities”, vertelt Janssen. “Naast innovatieve toepassingen voor de groene stad van de toekomst, moet natuur ook vooral een emotionele ervaring zijn. Als bezoekers de natuur op het Floriade-terrein in gaan, komen zij in aanraking met verschillende kunstwerken die laten ervaren hoe natuur en technologie ook een zintuigelijke ervaring kan zijn.”

Ook wordt bekeken of de busbaan, die tijdens Floriade niet in gebruik is, kan worden gebruikt voor een community art-project. “We willen daar samen met de stad een kunstwerk van maken, zodat er iets blijvends achter blijft.”

Kunstenaars die denken een creatieve bijdrage te kunnen leveren, kunnen zich ook melden bij Floriade. “We bekijken dan of het past binnen de Expo of dat het wellicht een plek kan krijgen elders in de stad. Cultuurfonds Almere heeft van de gemeente overigens speciale Floriade-gelden ter beschikking gekregen, om culturele initiatieven te steunen die op wat voor manier dan ook aanhaken bij de Floriade.”

Meer informatie over kunst en cultuur op de Floriade: floriade.com.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto