Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Eindig Laagland overvallen door subsidiestop

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het literair genootschap Eindig Laagland voelt zich overvallen door de subsidiestop van de gemeente. Het genootschap organiseerde onder de titel Schrijvers on Stage jaarlijks zes literaire bijeenkomsten waar bekende schrijvers naar Almere kwamen.

Vorig jaar ontving het genootschap 2700 euro subsidie, dit jaar was de aanvraag volgens voorzitter Jan Vogel iets meer dan 3000 euro. “De gemeente hanteert een nieuw subsidiebeleid en is nu van mening dat wij nauwer moeten gaan samenwerken met de bibliotheek. Die samenwerking is al jaren prima, maar het betekent dat we geen zes avonden meer kunnen organiseren, maar slechts drie. Want ook de coronacrisis zorgt voor een aanslag op onze financiën.”

Zonde

Dat is best zonde, zo stelt Vogel. “Want elke lezing werd goed bezocht. De zaal zat elke keer vol met bijna 130 mensen. De bibliotheek toont zich een betrokken partner voor ons, maar zal logischerwijs het vizier ook meer op jongeren richten, bijvoorbeeld door rappers uit te nodigen. En daar is niks mis mee. Sterker: het is goed als jongeren met taal in aanraking komen. Maar ook voor literatuur is belangstelling. Het is doodzonde dat we nu het aantal avonden moeten halveren.”

Interessant

Vogel wijst erop dat Almere literair gezien interessant is. “Jullie krant had vlak voor kerstmis een hele boekenpagina van Almeerse schrijvers en we hebben het prachtige initiatief met de ‘writer in residence’, zoals nu Niña Weijers. Maar er zijn ook initiatieven gesneuveld.

Als Schrijvers on Stage dan zo succesvol is, moet je dat koesteren. Zelfs de online avonden werden enorm goed bezocht. Ook de schrijvers komen overigens graag naar Almere.”

Tegen de subsidiestop heeft Eindig Laagland bezwaar aangetekend bij de gemeente. “Daarnaast doen we een beroep op het Corona Cultuurfonds in de hoop dat we enigszins gecompenseerd worden voor de extra kosten die we moeten maken.”

Sponsor

Het subsidiebedrag van 3000 euro is niet wereldschokkend, zo erkent Vogel. Zou er voor dat bedrag geen sponsor te vinden zijn? “Daar denken wij ook al aan, natuurlijk. Net zoals we gaan kijken of er andere oplossingen zijn. Wie ideeën heeft, of wil sponsoren is uiteraard van harte welkom. Mail dan naar EindigLaagland@kpnmail.nl. Intussen heeft Eindig Laagland het programma voor het eerste half jaar rond. Op woensdag 10 maart, tijdens de boekenweek vertelt Conny Braam over haar boek ‘Wij zijn de wrekers over dit alles.’ Op 27 mei is Chris de Stoop (Het boek Daniel) te gast.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto