Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kwakkelweer begin januari

Algemeen

ALMERE - We schakelen geleidelijk over naar een kwakkelweertype waarbij de kans op natte sneeuw sterk toeneemt en ook de kans op enkele nachten met lichte vorst. Uitgesproken zacht weer behoeven we waarschijnlijk tot half januari niet meer te verwachten.

Het is opvallend dat de zo kenmerkende westcirculatie er niet is in december. In de plaats daarvan hebben we een geblokkeerd patroon waarbij de oceaan min of meer op slot zit. Daardoor is een erg wisselvallig weerbeeld met voortdurende aanvoer van zachte tot zeer zachte lucht en maxima tot 14 graden niet aan de orde. December 2015 had dat juist wel.

Vanaf de jaarwisseling zoekt de wind de oosthoek op en blijft het overdag vrij koud in Almere. Tijdens de nachten kan de temperatuur dalen tot enkele graden onder nul. In combinatie met de winterse neerslag die er zo nu en dan valt gaat dit zeker gladde wegen en stoepen geven.

Hogedrukgebieden gaan zich vooral vestigen tussen Scandinavië en IJsland. Boven het zuiden van Europa komt meer lage druk te liggen. Tussen deze systemen is komt dus die oostelijke circulatie op gang met de aanvoer van steeds iets koudere lucht.

Rond Driekoningen (6 januari) wordt de brug gemaakt of gebroken naar de winter. Dat is een bekend moment in de volksweerkunde. Volgende week wordt inderdaad duidelijker of Koning winter zich kan verstevigen in de tweede week van januari, of dat er juist weer zachte lucht onze kant op komt via Frankrijk.

Vooral rond donderdag regent het weer af en toe en de dagen erna kan er ook nog wat meest lichte neerslag langskomen in Zuidwest-Flevoland. December is een flink natte maand

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 3, max. 6, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 20%

Donderdag min. 2, max. 4, wind z. 3, neerslag 75% en zon 20%

Vrijdag min. 1, max. 4, wind z. 3, neerslag 35% en zon 25%

Zaterdag min. -1, max. 2, wind o. 3, neerslag 25% en zon 35%

Zondag min. -1, max. 3, wind o. 3, neerslag 25% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto