Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Gemeenten kiezen te makkelijk voor woontorens’

Wonen

ALMERE - Grote steden gaan bij hun verdichtingsopgave vaak pragmatisch te werk, met te weinig aandacht voor de lokale leefbaarheid.

Dat concludeert Sebastien Reinink in zijn masterthesis stedenbouw ‘Victory compact city’ aan de TU Delft. Reinink wilde onderzoeken hoe gemeenten stedelijke verdichting kunnen laten samengaan met doelstellingen op het gebied van onder meer duurzaamheid en sociale cohesie. Hij vertelt daarover in het blad Binnenlands Bestuur.

Verdichting

De onderzoeker richtte zich vooral op de grote vier steden, maar juist ook in Almere is verdichting van bestaande woonwijken een gevoelig onderwerp omdat de jonge stad daar nog niet zo bekend mee is. Dat doet zich onder meer voor in de Waterwijk. Reinink benadrukt in het interview met Binnenlands Bestuur ook dat zijn conclusies goed zijn te generaliseren.

In het algemeen ziet Reinink veel steden opportunistisch te werk gaan. Vrijkomende plekken worden benut door daar woontorens neer te zetten. Volgens Reinink doen gemeenten dat om de nieuwbouwdoelstellingen te halen, maar sneeuwt daarbij de leefbaarheid makkelijk onder.

Verdichting in woonwijken is ook in Almere een probleem. In Waterwijk zijn bewoners boos over de komst van een seniorenflat. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto