Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Zo woon ik: Wonen bij een boomgaard

Algemeen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

REGENBOOGBUURT – Het vrije uitzicht was de belangrijkste reden waarom Sabrina Steffen en haar gezin 13 jaar geleden besloten te verhuizen naar hun woning in de Albastraat. Samen met haar man Erik en dochter Dagmar woont de Almeerse in een drive-inn woning die uitkijkt op de Lage Vaart en de daarachter liggende weilanden. “Dit huis heeft alles wat we willen”, aldus Sabrina. “We genieten nog elke dag van het prachtige uitzicht. Soms hebben we koeien als buren in het weiland aan de andere kant van de Vaart. Vanuit onze woonkamer op de eerste verdieping zien we de bootjes die langsvaren en de wandelaars en fietsers die voorbij komen.”

Nu 23 jaar geleden verhuisden Sabrina en Erik vanuit Amsterdam naar Almere. “Vrienden van ons woonden al in Almere. Als starters wilden wij ook wel naar Almere. Hier waren de woningen nog te betalen.”

Boomgaardbaby

Het stel kocht een tweelaagse woning binnen het zogenoemde ‘Boomgaardproject’. “Het was het hoekhuis hierachter”, wijst Sabrina uit het raam. “Daar hebben we zo’n 10 jaar met veel plezier gewoond. We zijn vanuit dat huis getrouwd en onze dochter is er geboren. Zij was destijds de eerste boomgaardbaby.”

Toen het stel hoorde dat het huis waar ze nu wonen in de verkoop kwam, planden ze een bezichtiging. “Toen we het uitzicht zagen, waren we direct verkocht. Dus verhuisden we een straat verder binnen het project. Het huis heeft een keuken en eethoek op de begane grond met een vide naar boven. Hierdoor is het hier erg licht.”

Vanuit de woonkamer op de eerste verdieping is er een prachtig weids uitzicht. “Mijn man is wielrenner en ziet vanaf hier weleens dat iemand pech heeft met zijn fiets. Dan gaat hij erheen om te helpen. De koeien van de boer staan hier regelmatig in het land. De melk van deze koeien wordt gebruikt voor het ijs van de Almeerse ijssalon Pauls IJs.”

Buurman Theo

Alle woningen liggen rondom een boomgaard die bestaat uit appel-, peren- en pruimenbomen. “De boomgaard onderhouden we, als bewoners, samen. Daarvoor hebben we een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. We vergaderen jaarlijks en bewoners rouleren in het bestuur.”

In de boomgaard wordt van alles georganiseerd. “Elk jaar is er een barbecuefeest, met Pasen kunnen de kinderen hier paaseieren zoeken en we lopen gezamenlijk Sint Maarten de straten rondom de boomgaard.”

De bewoners hebben onderling goed contact. “Iedereen kent elkaar, omdat de meeste bewoners hier rond dezelfde tijd kwamen wonen. De buren hierachter zijn goede vrienden geworden. We passen altijd op elkaars katten. En Buurman Theo kent iedereen. Hij woont hier ook vanaf het begin. Hij is erg handig met klussen en helpt iedereen.”

Toen hun dochter klein was deed het gezin vaak aan alle activiteiten mee. “Veel bewoners hadden kleine kinderen in die tijd. De kinderen speelden altijd samen buiten. Dan heb je als ouders ook meer contact. We staan picknicktafels en een speeltoestel. Als er iemand gaat zitten, schuift er altijd wel iemand gezellig aan voor een praatje.”

Inmiddels zijn er wel wat buren verhuisd. “Je ziet dat er nu weer een nieuwe generatie ontstaat van mensen die nu kleine kinderen hebben.”

Stichting AAP

De fruitbomen in de boomgaard geven veel fruit. “Het fruit is voor de bewoners. Een buurvrouw maakt weleens jam met de buurkinderen. Die brengen de jam dan langs de deuren. Het fruit dat we teveel hebben geven we aan Stichting AAP. Dat wordt daar aan de dieren gevoerd.”

Vanuit de woonkamer op de eerste verdieping is er een prachtig weids uitzicht. (Foto: Fred Rotgans)

Alle woningen liggen rondom een boomgaard die bestaat uit appel-, peren- en pruimenbomen. (Foto: Fred Rotgans)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto