Gemeente ziet lichtpuntjes in stikstof-ellende

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Er lijken wat straaltjes zonlicht te komen tussen de donkere wolken die zich hebben samengepakt boven Almere, naar aanleiding van de stikstof-affaire. Begin oktober meldde wethouder Maaike Veeningen dat (voorbereidingen op) grotere bouwprojecten en evenementen volledig stilliggen, inmiddels wordt toch weer gebouwd in de stad en gloort er wellicht ook voor de Floriade hoop.

De landelijke stikstofproblematiek treft Almere hard. Voor een bouwstad als Almere is dat een dramatische ontwikkeling. En frustrerend bovendien want als grote stad stoot Almere zelf maar bar weinig stikstof uit, zo verklaarde Veeningen donderdagavond nog maar eens tijdens de Politieke Markt. Zo heeft Almere bijvoorbeeld geen grote veestapel waarop kan worden ingegrepen. Maar wát er uitgestoot wordt daalt neer in het Naardermeer, net over de brug, en dat is beschermd Natura 2000-gebied.

Lijdzaam

Almere moet in de meeste situaties dus lijdzaam toezien tot het kabinet met maatregelen komt. In december komt een belangrijke uitspraak van de Raad van State die de drempelwaarden voor stikstof opnieuw gaat bekijken (nu is de drempelwaarde 0,0) en in mei 2020 komt de uitwerking van het Remkes-rapport ‘Niet alles kan’ waarin daadwerkelijke maatregelen worden benoemd, zoals bijvoorbeeld verlaging van de maximum snelheid.

Losgetrokken

Inmiddels moeten er zo’n 200 vergunningsaanvragen worden beoordeeld, liet Veeningen weten. Wel zijn er drie projecten ‘losgetrokken’ van de stikstof-norm. In Duin is de bouw van een project met honderd woningen hervat en in de Laren (Haven) een project met 50 woningen. “Daar blijft de stikstofuitstoot onder de drempelwaarde 0,0049 en is er om die reden geen natuurvergunning nodig”, aldus Veeningen. Ook de bouw van een bedrijfspand gaat door. Veeningen wilde niet aangeven om welk pand dat gaat.

Floriade

Ook voor de Floriade lonkt wellicht een mooie oplossing in de vorm van de ADC-toets. Kort gezegd wordt een project daarbij beoordeeld op drie facetten. 1) De bouw mag dan doorgang vinden als er geen alternatieven zijn, 2) er moet een dwingende reden zijn van groot openbaar belang en 3) er worden voldoende compenserende maatregelen genomen. In dat laatste geval zou de Floriade dan zelf de compensatie zijn: het wordt immers een voorbeeldwijk om duurzaam te bouwen. Veeningen wilde na afloop van de Politieke Markt daar nog niet op vooruit lopen. “We gaan eerst rekenen op het stadhuis, we zijn er dagelijks mee bezig.”

Het is de ADC-toets waarmee ook de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort met succes een beroep op doet.

Het Almeerse stikstof daalt neer in natuurgebieden, zoals het Naardermeer. (Foto: AdobeStock/Clara Bastian)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto