Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Montessorischool Cascade sluit de deuren

Algemeen

Door Marcel Beijer
POORT – Montessorischool Cascade in Poort sluit volgend jaar de deuren. De ouders hebben per brief medegedeeld gekregen dat de school niet langer levensvatbaar is. Cascade is de enige Montessorischool in Almere die niet onder de ASG valt, maar onder Monton: een schoolbestuur voor louter Montessorischolen. Op Cascade zitten zo’n 90 leerlingen.


In een brief meldt Alex Brobbel, bestuurslid van Monton, dat het leerlingenaantal daalt, de school onderwijskundig kwetsbaar is en de financiële situatie slecht is. Voor de toekomst verwacht de Raad van Toezicht (RvT) geen verbetering, waardoor de school moet sluiten.  

Onrust
De beslissing van de RvT veroorzaakt veel onrust op school aan de Nederlandhof. Vader Alex van Keulen is niet blij. “Voor alle ouders is dit een enorme klap. De school kreeg in 2017 een slechte beoordeling door de inspectie, maar sindsdien is er veel ten goede veranderd. Vorige week zou de inspectie opnieuw langskomen, maar een dag voor dat bezoek kregen we de brief waarin medegedeeld wordt dat de school de deuren sluit.”
De school begint dus na de zomer aan het laatste jaar. “De vraag is wat ouders gaan doen”, zegt Van Keulen. “Wie komend jaar aan Groep 8 begint, kan de school afmaken, maar ik kan me voorstellen dat ouders van leerlingen in andere groepen nu al gaan uitkijken naar een andere school.”

ASG
Van Keulen hoopt dat Cascade onder de vleugels van de Almeerse Scholen Groep (ASG) komt, waar bijna alle Almeerse scholen onder vallen. Saillant detail: een aantal jaar geleden wilde Monton juist voorkomen dat de Almeerse Montessorischolen onder de ASG zouden vallen. Monton vreesde dat de pure ideologie van Maria Montessori daarbij verloren zou gaan.
Van Keulen is van mening dat Monton zich onvoldoende heeft ingespannen voor Cascade. “Er had veel meer energie gestoken kunnen worden in promotie. Ook veel ouders hadden willen vechten voor behoud van de school. Maar deze brief komt wel erg laat en valt rauw op ons dak.”

Twee groepen
Cascade gaat het komende schooljaar in met nog maar twee groepen. Dat is onvoldoende om te blijven bestaan, zegt Brobbel in een reactie. Dat is opmerkelijk want andere Montessorischolen in Almere hebben juist bijzonder veel leerlingen. Brobbel: “Geen idee hoe dat komt. De school heeft een slecht imago ben ik bang. Ik ben ook slechts interim-bestuurder. De vorige bestuurder heeft het voornemen geuit de school te willen sluiten. Daar heb ik mee te dealen, dat voer ik uit. Overigens moet de medezeggenschapsraad zich hier nog over uitspreken en we zijn ook in gesprek met een ander schoolbestuur om de school over te dragen. Ik ben daar positief gestemd over, maar daar is nu nog niets over te zeggen. Dat kost zeker een half jaar.”

Brobbel begrijpt dat ouders die onzekere situatie niet willen afwachten. “Daar kan ik niets aan doen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto