Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vereniging Almeerse Wind kan eindelijk los

Algemeen

Door Marcel Beijer
PAMPUS – De opluchting was groot toen de gemeenteraad onlangs geen bezwaren meer had tegen de komst van het windmolenpark bij Pampus. Op de plek waar nu tien molens van 110 meter staan, komen er tien van 150 meter hoogte terug. Twee daarvan worden eigendom van de vereniging Almeerse Wind.


“Eindelijk”, verzucht John van Diepen van de stichting Almeerse Wind. “Als de molens in 2021 draaiklaar zijn, heeft het ons bijna zeven jaar strijd gekost. Maar we kunnen in Almere nu zelf onze stroom opwekken. We hebben onze eigen energiefabriek.”

Weerstand

Vooral bij bewoners van Noorderplassen bleek er weerstand te zijn tegen de hoge windmolens. Ook was de politiek niet blij met de matige interesse bij bewoners in omliggende wijken. “De meeste vrees is er voor de slagschaduw van de molens”, zegt Van Diepen. “Ook is er vrees voor geluidsoverlast, waardedaling van de huizen en verstoring van het uitzicht. Maar de feiten bewijzen dat die vrees ongegrond is. De eerste huizen staan op 1600 meter van de molens, dus hoe kan je schaduw krijgen? Hoezo geluidsoverlast? Er is in Nederland geen locatie te vinden waar de huizen verder weg staan. Misschien is dat ook wel de reden dat bewoners geen behoefte hadden aan die inspraakavonden. Het gaat namelijk nergens over.”
Voordelen

Nee, dan de voordelen, betoogt Van Diepen: “Met de twee molens kunnen we ongeveer 5000 huishoudens van windenergie voorzien. Groene energie, lokáál opgewekt. Almeerse Wind maakt deel uit van Samen Om, een landelijk collectief waar veertig lokale coöperaties bij betrokken zijn. “De 170 leden van Almeerse Wind zijn op dit moment dus al bezig met windenergie. Maar die ontvangen het nu van een andere lid van dat collectief: Kennemerwind. Leden kunnen dus nu al hun aandeel in groene energie leveren. Zodra in 2021 de molens van Almeerse Wind gaan produceren, wekken we het dus echt lokaal op. Dat zal onze vereniging een boost geven. Ik denk dat we dan makkelijk de 500 leden kunnen bereiken.”

Buurman

Het is overigens niet zo dat de energie vanuit de windmolens rechtstreeks naar het stopcontact gaat. Van Diepen; “Alle opgewekte stroom in Nederland wordt opgeslagen en via de hoogspanningskabels verdeeld. Klanten van Almeerse Wind ontvangen dus dezelfde stoom als hun buurman. Maar de windmolens helpen mee het aandeel groene stroom te vergroten. En dat wordt doorberekend. Omdat onze coöperatie ook een handelsbedrijf is, zijn leden van onze coöperatie eigenlijk mede-eigenaar van de opgewekte windenergie. Ieder lid kan dus meebepalen wat er met de winst wordt gedaan. De ervaring leert dat de eigenaren de winst niet zelf willen opstrijken, maar het lokaal herinvesteren in goede projecten. Het zijn mensen die de wereld een beetje mooier willen maken.”

Zonnepanelen

Almeerse Wind is dolblij met de twee windmolens, die worden gebouwd door Nuon. “Maar we denken al een stapje verder”, stelt Van Diepen. “Want waarom zouden we de grond onder de windmolens niet gebruiken om zonnepanelen te plaatsen? We overleggen daar momenteel met Nuon over. Dan wordt het een echte Almeerse energiefabriek.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto