Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ton Theunis: ‘Wethouder is van harte welkom om te zien hoe ver wij zijn’

Algemeen

Door Hestia Ruben
ALMERE – Volgens Ton Theunis is de ontwikkeling van het themapark WitchWorld op het terrein van het kasteel langs de A6 ‘een heel ingewikkeld proces’. “Voor wat wij willen moeten drie bestemmingsplannen gewijzigd worden. Dat is geen kattenpis.” Theunis is formeel nog geen eigenaar van de grond en het onvoltooide kasteel, maar wel tekende hij in 2015 een voorlopig koopcontract.


Tijdens een bewonersbijeenkomst in Filmwijk, woensdag 6 december, sprak wethouder Tjeerd Herrema de aanwezigen toe over de plannen die er liggen voor de Floriade. Een vraag uit het publiek, over wat er met het kasteel gaat gebeuren, beantwoordde de wethouder met: “Het kasteel is mij een doorn in het oog. Er zijn nu gesprekken over gaande, maar daar zit nog niet veel schot in.”
Ton Theunis is nog altijd voornemens om op die locatie zijn themapark WitchWorld te bouwen. Een park dat rond 2019 haar deuren moet openen. Volgens Theunis lopen er inderdaad gesprekken met de gemeente over de ontwikkeling van het terrein. “Gisteravond nog. Die gesprekken worden voortdurend gehouden. Over het park, de ontwikkeling van het terrein, over de financiën. In tegenstelling tot wat de wethouder doet met de Floriade, moeten wij éérst investeerders gevonden hebben voordat het bestemmingsplan gewijzigd kan worden. En kijk, wij zijn in 2013 begonnen met WitchWorld. In 2012 begon de gemeente met de Floriade. Wij krijgen daarentegen letterlijk niks van de gemeente, dus moeten we het in eigen tempo doen. Ingebruikname van het kasteel is ons ultieme doel maar daar is veel tijd en geld voor nodig. Maar wij zijn zeker nog bezig en de wethouder nodig ik van harte uit om eens te komen kijken.”

Handen ineen

Theunis snapt wel dat de wethouder zich zorgen maakt. “Voor ons is het belangrijk dat we inkomstenbronnen vinden met blijvende waarde. Uiteindelijk levert dit plan 450 arbeidsplaatsen op en wordt het een kasteel waar veel Almeerders werk en profijt van hebben. Maar dat kost tijd. Willen we het kasteel op deze wijze niet tentoonstellen tijdens de Floriade, dan zullen we er met z’n allen wat aan moeten doen. De gemeente hoeft dan echt niet meteen met een geldbuidel klaar te staan, de handen ineen slaan is al voldoende. Wij gaan in ieder geval voor het ontwikkelen van een duurzaam plan en ik hoop dat de wethouder dat niet links laat liggen.”
‘We willen het graag verkopen’

Eigenaar van het kasteel en het omliggende terrein is nog altijd Gravin BV. Jaap Kevelam van Gravin beaamt dat er een gesprek is geweest met de gemeente. “We hebben op verzoek van de gemeente een gezellig gesprek gevoerd met de wethouders Herrema en Pol en verteld dat we ook met eerdere wethouders hebben gesproken over plannen die we hadden voor het kasteel. Zo was dat met wethouder Smeeman, over woningbouw op het terrein. Toenmalig burgemeester Jorritsma zat daar bij. De gemeente was aanvankelijk enthousiast, maar vervolgens verdween Smeeman van het toneel en wist Jorritsma van niks. De volgende wethouder, Adri Duivesteijn, vond het geen goed idee. Hij zag meer in de ontwikkeling van een Tivoli-achtig park.”
Kevelam zegt ‘teleurgesteld’ te zijn in de voorgaande wethouders. “We hebben nu niet meer de ambitie om op dat terrein wat te gaan doen. We zitten niet te wachten op een herhaling van die teleurstelling.” Maar verkopen ziet Gravin nog wel zitten. Aan WitchWorld. “Als WitchWorld de financiën rond krijgt, zeker. Maar ik weet niet hoe ver zij nu zijn. Met de gemeente hebben wij in ieder geval geen vervolggesprek of afspraken gemaakt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto