Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Proef met afvalscheiding in Filmwijk en Sieradenbuurt in volle gang

Algemeen

ALMERE – Het pilotproject van de gemeente waarbij bewoners van Sieradenbuurt en Filmwijk hun afval op een andere manier aanbieden loopt nog tot het eind van dit jaar. Sinds half augustus is bij bewoners in de Sieradenbuurt het tussenschot uit de duobak gehaald. Eind oktober moet dan ook bij alle bewoners van Filmwijk de duobak ontdaan zijn van het tussenschot.


De gemeente onderzoekt een nieuwe manier van afval inzamelen, waarbij de groene bak weer volledig gebruikt wordt voor groenafval en de blauwe bak gebruikt wordt als PMD bak. Plastic, metaal/blik, drinkpakken en restafval mag dan in de blauwe bak. Filmwijkbewoner Dave van der Klink: “In het begin van dit jaar regende het klachten toen de gemeente ons als bewoners een aantal opties bood om afval op een andere manier in te zamelen. Dat was een optie voor het gebruik van ondergrondse bakken. Daarna kwam er een optie voor nóg een bak erbij, dus dan zouden bewoners meer zelf moeten gaan scheiden. De gemeente is daarop met bewoners en het Platform Filmwijk in gesprek gegaan en kwam vervolgens met deze oplossing. Als deze proef definitief wordt, wordt er straks meer afval achteraf, dus niet meer door bewoners, gescheiden. De gemeente kijkt of dat effectiever en efficiënter is.”
Volgens Van der Klink, die zich als enthousiaste bewoner heeft opgeworpen om de reacties van buurtgenoten door te spelen aan de gemeente, zijn de eerste resultaten van de proef in Filmwijk-Zuid bemoedigend. “Heel veel mensen hebben gehoor gegeven aan de proef zo hoorde ik van de gemeente. De bedoeling is om op deze manier het percentage afval dat niet voor hergebruik in aanmerking komt, zo klein mogelijk te krijgen. Hiermee wordt tevens de hoeveelheid bakken die je thuis hebt beperkt. Ik ben voorstander van deze methode als er op een goede manier nagescheiden kan worden.”
Volgens Van der Klink zou deze manier van afval inzamelen een probleem kunnen worden als er bijvoorbeeld kleinere bakken komen voor restafval. “Dan ga ik het denk ik niet redden met eens in de twee weken ophalen. Wat ik soms wel vind is dat producten te goed verpakt zijn. Plakjes kaas in plastic met een cellofaantje tussen elk plakje bijvoorbeeld. Dat levert veel afval op. Het is in ieder geval een mooi streven om met de middelen die er zijn en zonder de burger meer verplichtingen op te zadelen, tot een beter resultaat te komen.”

Stad zonder afval

Almere wil een stad zonder afval worden. Het doel is om in 2020 in Almere gemiddeld nog maar 50 kilo restafval per persoon per jaar over te houden. Op dit moment bestaat het restafval nog voor driekwart uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals papier, plastic, glas en bioafval. Als die grondstoffen uit het afval gescheiden ingeleverd wordt, kunnen deze hergebruikt worden en zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Beter afval te scheiden helpt mee aan een stad zonder afval.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto