Afbeelding
Almere DEZE WEEK

40 jaar Almere besproken

Algemeen

Almere (Haven) bestaat op 30 november 2016 precies 40 jaar. Tot die dag komen in Almere DEZE WEEK bewoners van het eerste uur aan het woord. Deze week: Ed Belder, de eerste ambtenaar van Almere.


De eerste ambtenaar van Almere, dat toen nog geen gemeente was maar onderdeel van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, regelde alle zaken voor de kersverse bewoners. “Dat waren alle zaken die namens de lokale overheid gedaan moesten worden: inschrijvingen, geboorteaangiftes en natuurlijk huwelijken voltrekken”, vertelt Ed Belder, die na veertig jaar nog altijd in dienst is van de gemeente Almere. “Café De Roef was destijds aangewezen als stadhuis. De bovenzaal van De Roef was een feestlocatie maar werd ook gebruikt als trouwlocatie van Almere en als kerkzaal. Trouwen voor de wet, voor de kerk en het feest na afloop van de ceremonie kon dus allemaal op één plek.”
Ed Belder begon met zijn werk op 30 november 1976 en ging wonen in een huis aan de Schoolwerf in Almere Haven. Daar werden twee woonblokken opgeleverd voor de allereerste bewoners. “De mensen die daar kwamen wonen waren voor de helft bewoners die voor hun werk naar Almere kwamen. Ik was daar één van. De andere helft was voor mensen waar Almere voor gebouwd werd, namelijk het ontlasten van de Noordvleugel van de Randstad.”
De werkplek van Belder bevond zich in een houten gebouw, De Haak, aan de dijk op de plek waar nu scholengemeenschap De Meergronden is gevestigd. “Daar werkten de mensen met een overheidstaak zoals de landdrost, de afdeling huisvesting van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders maar ook de huisarts en de tandarts. We gingen samen lunchen. Het feit dat we allemaal de eerste werkers waren in Almere, schepte een band. We waren eerder vrienden dan collega’s.”

Er gebeurde veel

Naast zijn werk als ambtenaar maakte Belder foto’s voor De Almare. “Ik was amateurfotograaf en vond het leuk om dat te doen”, vertelt Belder. “En er was destijds nieuws zat! Er gebeurde natuurlijk heel veel voor het eerst en daarnaast werd van bewoners van het eerste uur verwacht dat ze ook andere zaken oppakten naast wonen en werken. Zo vormde zich in school De Bijenkorf een Raad van Overleg. Deze adviescommissie trad in overleg met de landdrost over wat er in Almere allemaal nodig was. Zo zijn er vanuit de Raad van Overleg in het eerste jaar veel initiatieven van de grond gekomen, zoals een carnavals-, toneel- en schaakvereniging. Ik was zelf voorzitter van het comité dat zich bezighield met de viering van het 1-jarig bestaan. Dat feest heeft een week geduurd!”
Unieke 40 jaar

Ed Belder wordt nog dit jaar 65 en mag dan nog een paar maanden doorwerken bij de gemeente Almere. Maar dan moet hij er toch echt uit. “Ik zou best nog door willen gaan, maar dat kan niet. Ik kan wel zeggen dat ik een unieke veertig jaar achter de rug heb waarbij ik veel heb gezien heb. Almere is begonnen als gehucht, groeide toen door tot middelgrote gemeente en is nu de vijfde stad van Nederland! Sommige jaren groeiden we met twaalfduizend inwoners. Dat ik veel verschillende werkplekken heb gehad in verschillende beleidsvelden maakte dat het steeds voelde alsof ik met een nieuwe baan bezig was.”
En als het pensioen begint? Belder: “Dan blijf ik in Almere wonen. We zijn na de Schoolwerf nog één keer verhuisd, naar een woning aan de Kromgouw. Hier woon ik heel prettig.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto