Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Dit jaar geen vuurwerkvrije zones in Almere

Algemeen

ALMERE – Deze jaarwisseling komen in Almere geen vuurwerkvrije zones. Een meerderheid in de gemeenteraad is daar niet voor te porren. Burgemeester Franc Weerwind noemt het ‘onmogelijk’ dat de politie tijdens de jaarwisseling de zones kan handhaven. Hij pleit ervoor stevig te controleren op illegaal vuurwerk en afsteektijden.


Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt. De raad sprak over het vuurwerk op initiatief van GroenLinks. De partij had de stemming gepolst onder het vaste raadspanel van 2000 Almeerders, maar ook via social media. Daaruit bleek dat Almeerders geen verbod van vuurwerk willen, maar dat wel ruimte is voor vuurwerkvrije zones. In Hilversum is bijvoorbeeld het centrum van de stad een vuurwerkvrije zone, sinds daar een aantal jaar geleden de jaarwisseling ernstig uit de hand liep.
Ook in Almere bedraagt de vuurwerkschade jaarlijks rond de 70.000 euro, liet burgemeester Franc Weerwind weten. Toch noemt hij de invoering van dergelijke zones niet kansrijk. “Het is een onmogelijke taak voor de politie, omdat de oudjaarsnacht veel inzet nodig is voor de openbare orde. Ook is het inbrekersgilde traditioneel erg actief omdat veel mensen niet thuis zijn.”
De burgemeester pleit er daarom voor om strenger toe te zien op het gebruik van illegaal vuurwerk en ook de tijdspanne waarin vuurwerk afgestoken mag worden. “Want op dat gebied wordt de meeste overlast ervaren.”
Een meerderheid van de raad voelt niet voor vuurwerkvrije zones, deze jaarwisseling. Wel waren er bij bijna alle partijen zorgen om het milieu. De ChristenUnie pleitte voor een onderzoek naar exacte cijfers, om daar dan eventueel in de jaarwisseling naar 2018 beter op te kunnen sturen. Burgemeester Weerwind zegde toe dat komend jaar in kaart te willen brengen. “Met die informatie kunnen we dan ook informatieavonden voor bewoners beleggen om de wenselijkheid te bespreken. Wellicht dat bepaalde buurten onderling afspraken wensen te maken rond het afsteken van vuurwerk.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto