Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Braambergen even open voor publiek

Algemeen

HOUT – Al vaker is er gesproken over de ontwikkeling van Braambergen aan de Kemphaanweg tot recreatiegebied. Afgelopen zaterdag konden omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje nemen op de de afvalverwerkings-locatie en meedenken over een nieuwe bestemming van het 50 hectare (100 voetbalvelden!) grote gebied.


In 1982 is op Braambergen gestart met het storten van huishoudelijk afval van de eerste bewoners van Almere. Vanaf 1997 is Braambergen in handen van Afvalzorg. Momenteel wordt de locatie nog deels gebruikt voor de overslag en persing van (grof) huishoudelijk afval en GFT voordat het naar een verbrandingsoven in Alkmaar gaat. Maar zodra de gemeente besluit dat op een andere locatie te doen, dan is Braambergen een volledig vrij heuvellandschap, klaar voor een nieuwe bestemming. “Nederland is te klein om dit soort mooie plekken te laten liggen zonder er wat mee te doen”, zegt Erik Kuiper, senior adviseur Landschappen bij Afvalzorg. “Op de stortplaats is jarenlang op een goede en veilige manier zwaar Almeers afval gestort. Er is geen contact van het afval met de bodem omdat er een goede onderafdichting zit en ook de bovenkant is afgedicht met folie en aarde, een laag van een meter dik. Sinds 2008 wordt er niks meer gestort en is Braambergen nu inmiddels klaar voor een tweede leven.”
Afvalzorg meent dat een stortlocatie ook na sluiting een bruikbare functie kan krijgen. Zo is bijvoorbeeld de golfbaan bij de Hollandse Brug aangelegd op een voormalig stortlocatie. De gemeente Almere en Staatsbosbeheer zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van het gebied. Staatsbosbeheer omdat deze, als beheerder van het grootste deel van de boswachterij Almeerderhout, de centrale plek in het bos meerwaarde wil geven en de gemeente Almere omdat Braambergen een kruispunt is binnen nieuwe routestructuren aan de oostzijde van de stad.

Wijngaard

Sinds een paar jaar wordt een heel klein deel van Braambergen, 2300 vierkante meter, gebruikt voor de wijngaard ‘Hof van Almere’. “Dat is slechts een honderdste deel van de totale locatie”, zegt Kuiper. “Het hele terrein bestaat uit drie heuvels van rond de twaalf meter boven maaiveld. Wij zien graag dat op het terrein duurzame energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Ook willen we graag het fietspad Michauxpad in ere herstellen zodat je straks vanaf De Kemphaan over Braambergen het Cirkelbos in kunt fietsen. Dat pad loopt nu langs de Hoge Vaart over de Groenlingweg.”
Het ‘achterste deel’ van Braambergen, aan de kant van de Hoge Vaart kan in ieder geval al toegankelijk gemaakt worden voor recreatie. “Wat we willen is dat we recreatieve functies toevoegen die recht doen aan de bosomgeving. Het moet passen in het groene karakter van het Almeerderhout en aanvullend zijn op wat er al in de stad is. Daarvoor zijn we vooral benieuwd naar de ideeën van bewoners.” Wat er precies ontwikkeld zal worden, hangt af van de exploitatie. “Het moet in ieder geval publiek toegankelijk terrein blijven en passen, maar ook rendabel zijn. De basisinrichting zoals een goede ontsluiting, beplanting en meubilair zal er in ieder geval komen.”
Plannen

In 2007 was er het plan voor een ‘Almere Alp’: een nieuwe heuveltop tussen de bestaande vuilbergen met plaats voor horeca en recreatieve voorzieningen. Nu hebben studenten gekeken naar een mogelijke invulling van het terrein. Zij kwamen met het idee voor een natuurlijk omgeving voor bijen, een mtb-parcours, een uitkijkpunt en gewassen verbouwen voor bio-based bouwmaterialen.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto