Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Sinterklaasintocht 2015 grotendeels hetzelfde als vorig jaar

Algemeen

ALMERE – Bij de intocht van Sinterklaas in Almere in 2014 werden ze al voorzichtig geïntroduceerd: witte Pieten en Pieten met roetvegen. Ook werden ‘aanstootgevende elementen’ als dikke rode lippen en gouden oorbellen achterwege gelaten en waren er bij de aankomst van Sinterklaas in Almere Stad ook andere figuren te zien. Dat is dit jaar niet veel anders.


Voor de Sinterklaasintocht van dit jaar, zaterdag 14 november, zal de invulling hetzelfde zijn als vorig jaar. In Almere Stad lopen de Sint en de Pieten mee in een optocht vanaf het Stationsplein naar het Forum, waar een groot podium staat en optredens te zien zijn. Miranda van der Velde van Urban Solutions: “Er zullen grotendeels bruine Pieten en Pieten met roetvegen te zien zijn. Maar ook theatrale figuren, die meelopen in de parade.”
De Sinterklaasintocht in Almere Haven zal er eveneens hetzelfde uitzien als vorig jaar. Daar komen Sinterklaas en de Pieten aan per boot in de havenkom en zullen ze een rondje maken door het centrum van Almere Haven alvorens door te reizen naar Almere Stad.

Basisscholen beslissen zelf

In oktober liet overkoepelende organisatie Almeerse Scholengroep (ASG) in een persbericht weten dat alle onder ASG vallende basisscholen zelf mogen bepalen wat voor kleur de figuur Zwarte Piet krijgt bij de Sinterklaasbezoeken op scholen. Dat gaat in tegen de afspraken die schoolbesturen in Den Haag en Utrecht in september maakten, namelijk dat er voortaan rond 5 december ‘neutrale Zwarte Pieten’ langskomen. Maar, zo meldde ASG, moeten ‘alle kenmerken die als racistisch en/of discriminerend kunnen worden opgevat door leerlingen en/of ouders’ weggehaald worden. ‘Met deze richtlijn in de hand is het aan de schooldirecties om in overleg met de ouders te komen tot een invulling van het Sinterklaasfeest.’
De steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Meppel hebben onlangs uitgesproken voornamelijk ‘schoorsteenpieten’ in te zetten, dat zijn Pieten met roetvegen op het gezicht. Op die manier willen ze steeds minder ‘zwarte Zwarte Pieten’ inzetten tijdens het Sinterklaasfeest.
Gemeentewoordvoerder Mirjam Boon laat weten dat Almere de lijn volgt van het Sinterklaasjournaal van de NTR.
Lees verder op de Uit-pagina in deze krant voor het exacte programma van de Sinterklaasintocht op zaterdag 14 november.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto