Onrust bij ambtenaren over integriteitsonderzoek

Algemeen

ALMERE – Op het stadhuis is onrust ontstaan nadat gemeenteraadsleden een werkgroep hebben opgericht om de integriteit van ambtenaren te kunnen toetsen. De werkgroep wil onderzoeken of er een onafhankelijke integriteitscommissie kan komen.


De werkgroep wil het vizier vooral op toekomstige kwesties richten, maar heeft ook een zestal lopende zaken op tafel liggen die op een objectieve manier zouden moeten worden beoordeeld. Die opvatting is gemeentesecretaris Anja Grootoonk in het verkeerde keelgat geschoten. Zij laat via een interne brief weten dat er niet getwijfeld mag worden aan de integriteit van Almeerse ambtenaren. Op de gemeentelijke Stadhuis aan Huis pagina werd onlangs melding gemaakt van de oprichting van de werkgroep, bestaande uit (raads)leden van GroenLinks, PVV, Leefbaar Almere, SP en Almere Partij/OPA. Aanleiding was een open brief van ondernemer Peter Derix van het bedrijf PDX Services, die in deze krant werd gepubliceerd. In die brief uitte Derix zijn twijfels over de onpartijdigheid bij de aanbesteding van een gemeentelijke opdracht. Hij meende dat een ambtenaar zich bij een aanbesteding opzichtig had laten fêteren door een mede-kandidaat die een goede relatie hadden. Derix vraagt zich af in hoeverre hij ooit een eerlijke kans op de opdracht heeft gehad.
Omdat niet duidelijk is hoe in Almere op dit moment met dat soort gevoelige informatie omgaat, wil de werkgroep duidelijke regels voor de toekomst vastleggen en informatie inwinnen bij steden die inmiddels werken met een onafhankelijke integriteitscommissie. Mocht die er ooit komen, dan liggen er nog zes lopende kwesties op tafel, zoals die van Derix.
Gemeentesecretaris Grootoonk laat in een intern schrijven aan de ambtenaren weten dat ze ‘geraakt is’ door de opstelling van de werkgroep. Volgens haar worden er ‘beweringen, ernstige beschuldigingen en aannames’ gedaan over de organisatie en de ambtenaren. ‘Ik vind dat jullie dat niet verdienen.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto