Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bewoners willen ‘ongekende kaalslag’ in Kruidenwijk tegen gaan

Algemeen

KRUIDENWIJK – Bewoners van de Kruidenwijk zijn boos. “De gemeente is bezig met een ongekende kaalslag”, aldus Eibert Draisma. “Vrijwel alle bomen in onze wijk worden gekapt. Volgens de gemeente omdat er klachten zouden zijn dat de bomen licht wegnemen, bladeren laten vallen en er vogels in zitten te poepen.” Reden voor de bewoners om Bewonerscomité Behoud Bomen Kruidenwijk op te richten en handtekeningen in te zamelen om de rigoureuze kap te stoppen.


De bewoners werden, volgens Draisma, van de bomenkap op de hoogte gebracht tijdens een inloopavond op basisschool de Heliotroop. “Tijdens die avond zouden we met creatieve ideeën en suggesties mogen komen. Maar in het bomvolle klaslokaal verdrongen buurtbewoners zich voor de informatiepanelen waarop de plannen werden gepresenteerd. Vragen werden alleen individueel beantwoord. In alle chaos werd één ding duidelijk: de plannen staan vast. De bomen worden gekapt en slechts hier en daar komt een sprietje terug. De gemeente liet ons weten dat, als we bomen willen, we die maar in onze eigen tuin moeten zetten. Ze willen de wijk in één keer op orde brengen om dan de komende 25 jaar niet meer terug te komen, want daar is geen geld meer voor.”
De woedende bewoners richtten Bewonerscomité Behoud Bomen Kruidenwijk op. “We hebben een flyer gemaakt waar bewoners hun handtekening op kunnen zetten. Inmiddels hebben we al 225 handtekeningen opgehaald van mensen die de bomen in onze wijk willen behouden. Deze kaalslag brengt onze, in 25 jaar mooi groen geworden wijk, in één keer terug bij af. Wij willen de bomen behouden want ze filteren de lucht, het licht en het lawaai. En ze geven sfeer en beschutting tegen weer en wind. In bijvoorbeeld Amsterdam en het Gooi staan ook zulke grote bomen. Bomen mogen daar alleen maar gekapt worden als het een onveilige situatie geeft. Maar Almere heeft geen bomenverordering en bij ons zijn de bomen niet beschermd.”
Draisma noemt het een ‘grof schandaal’ dat er onlangs op het Homerusplein in Poort een 90-jarige plataan uit Brabant is gepland. “Bij ons in de wijk staan platanen die ook 15 meter hoog zijn. Maar die krijgen van de gemeente niet de kans om zo oud te worden.”
Het kappen wordt, door de gemeente, uitgevoerd in verschillende fasen. “Fase 1 en 2 zijn al gedaan. Mijn straat is in fase 4. Hier staan 16 prachtige elzen. Ik hoop dat die behouden kunnen blijven.”
Het bewonerscomité overhandigt de eerste 250 ingezamelde handtekeningen donderdag 11 december aan wethouder Frits Huis. Dat gebeurt om 15.30 uur aan de Tasjeskruidstraat 4, waar bewoners de petitie nog steeds kunnen tekenen.
Wethouder Frits Huis laat weten de handtekeningen graag in ontvangst te willen nemen, maar stelt dat de bomenkap ‘helaas noodzakelijk’ is. “Tijdens inloopavonden kunnen bewoners ideeën aandragen. Alle reacties worden genoteerd en, voorzien van een reactie, gepubliceerd op Almere.nl. Zo´n 75 procent van de ideeën kunnen worden gerealiseerd. Dit gaat om ideeën over de nieuwe inrichting, aanpassingen aan verkeerssituaties, sociale veiligheid, inrichting van nieuw groen en aanleg extra parkeerplaatsen.”
Volgens Huis zijn de betreffende bomen niet geschikt voor de plaats waar ze staan. “Dit is een erfenis vanuit de rijksdienstperiode. Destijds heeft men Almere zo snel mogelijk een groene uitstraling willen geven daarom heeft men “blijvers” en “wijkers” geplant. Vooraf was dus al duidelijk dat er op termijn gekapt zou moeten worden. Door de vruchtbare bodem in Almere lopen we hier eerder tegen aan dan voorzien.”

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto