Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vrienden redden bewoners uit brandend flatgebouw Danswijk’Het had heel anders kunnen aflopen’

Algemeen

DANSWIJK – “Vanaf de grond leek het alsof de vlammen wel drie meter hoog boven het dak van het flatgebouw uitkwamen. Ik heb geen seconde getwijfeld: alle bewoners moesten zo snel mogelijk die flat uit.”


In de warme nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 juli werd Marvin Oxford (27) met zijn vriend Romario Vyent (24) van de ene op de andere seconde een held. “We hadden de hele avond wat zitten chillen in mijn tuin aan de Tangostraat en gingen rond kwart over drie ‘s nachts bij McDonald’s nog even wat te eten halen. Toen we terugkwamen in Danswijk zagen we het dak van de flat aan de Salsastraat in brand staan.”
Ze zagen hoe een jongen bij de ingang van de flat bij iedereen aanbelde. “Maar dat werkt natuurlijk niet”, zegt Marvin. “Die bewoners dachten dat er één of ander kinderachtig figuur midden in de nacht aan het belletje lellen was. Ik weet overigens niet wie die jongen was.”
Marvin pakte resoluut een baksteen uit de grond en smeet de deurruit van de hal in. “Daarna ben ik schreeuwend alle voordeuren langsgegaan en er keihard op gebonkt. Ik had één doel: iedereen moest die flat uit. Er was een bewoner die zijn deur voorzichtig opende en uit angst direct weer sloot. Die deur heb ik vervolgens gewoon ingetrapt.”
De bewoners reageerden aanvankelijk geïrriteerd. “Dat kan ik me voorstellen als midden in de nacht iemand je deur intrapt”, lacht Marvin. “Maar later waren ze me dankbaar. Nog voor de brandweer en de politie waren gearriveerd stonden alle vijftig bewoners al beneden op straat. We hebben één oudere vrouw geholpen om beneden te komen.”
“Ik voelde me echt oersterk toen ik die deur intrapte. Het ging compleet in een roes. En we hadden echt niks gebruikt of gedronken. Ik denk dat ik mijn adrenaline goed kan beheersen omdat ik aan kickboxen doe.”

Brandweer

De brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse om de brand te bestrijden. Er was toch ondertussen al flink wat rook in de bovenste etages, maar de woningen werden grondig geïnspecteerd, waarna alle bewoners weer terug naar de flat konden. Door de bluswerkzaamheden liep een woning lichte waterschade op en zat een aantal woningen zonder stroom.
Zo werd de rustige avond van Marvin, in het dagelijks leven werkzaam bij Stadsreiniging, een avond waarop hij een heldendaad verrichte. “Ach, zo zie ik het niet. Ik durfde gewoon actie te ondernemen. Ik heb wel een bloemetje van de gemeente Almere gekregen. Dat is aardig. Gelukkig is alles goed afgelopen. Het had ook heel anders kunnen aflopen. We hoorden dat het dak al eens eerder vlam had gevat. Het ventilatiesysteem werkt niet helemaal goed, geloof ik. Dat zijn ze nu aan het onderzoeken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto