Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Oude en nieuwe raad

Algemeen

STAD CENTRUM - Twintig gemeenteraadsleden uit de raad 2010-2014 namen vorige week dinsdag afscheid. Dat bood plek voor twintig nieuwe raadsleden, die donderdag officieel door de burgemeester geïnstalleerd werden. 39 raadsleden zullen zich in de raadsperiode van 2014-2018 bezighouden met het reilen en zeilen in Almere.


De vertrokken raadsleden zijn Martin Sinke, Marissa Visser, Klaas Jongejan, Gerlinde Blokland, Leen Bakker, Remco Gommers, Arnoud Ravestein, Anand Chandrikasingh, Mostapha El Madkouri, Ton van Eck, Arie Vleugel, Shanti Tuinstra, Adriana Begeer, Koos van Teijlingen, Henk Hasper, Zoubida Bouljhaf, Jo Maas, Ed Naaktgeboren, Ton Lesscher en René Maertens. Almere Liberaal, de partij van Martin Sinke en Marissa Visser, is helemaal uit de gemeenteraad verdwenen.
De nieuwe gemeenteraad telt tien partijen: PVV met 9 zetels, D66 met 6 zetels, PvdA met 5 zetels, VVD met 5 zetels, Leefbaar Almere met 4 zetels, Socialistische Partij met 4 zetels, GroenLinks met 2 zetels, CDA met 2 zetels, ChristenUnie met 1 zetel en de Almere Partij/OPA met 1 zetel.
De partijen gaven bij de installatie allemaal een verkiezingsverklaring. Toon van Dijk van de PVV trok daarbij fel van leer tegen burgemeester Annemarie Jorritsma. “Voorzitter, u heeft in uw hoedanigheid van burgemeester van deze stad persoonlijk meegewerkt aan de hetze die na de verkiezingen tegen de PVV, haar volksvertegenwoordigers en haar aanhangers is ontstaan.” Volgens de partij is zij ‘niet langer de voorzitter van de gehele Almeerse gemeenteraad’. De partij zegt dit omdat Jorritsma in een interview voor Omroep Flevoland gezegd heeft dat Wilders discrimineert. Alle andere partijen namen afstand van de uitspraken van de PVV. De vergadering werd kort geschorst.
In de Politieke Markt van donderdag 3 april is om 20.30 uur een debat in vervolg op de verklaringen naar aanleiding van de verkiezingen. Deze en de andere vergaderingen in het stadhuis van die avond vanaf 19.00 uur zijn vrij toegankelijk.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto