Afbeelding
Almere DEZE WEEK

HoeksteenSchilderij

Algemeen

Door Marcel Beijer


Uit de erfenis van ouders kreeg ik vorig jaar een schilderij. Afkomstig uit de herberg Het Rechthuys in Kortenhoef. Mijn opa was er rond 1900 de herbergier. Er logeerden vaak beroemde schilders die de rekening betaalden met hun kunstwerken. De herberg hing bomvol schilderijen. Mijn erfstuk hing er ook bij.
Het is waarschijnlijk rond 1900 geschilderd door Victor Bauffe, een impressionist van de Haagse School. Geen grote Hollandse Meester, maar toch ook geen koekenbakker.
Het schilderij toont een kerktoren aan de horizon van een plas. Ik ben een speurtocht begonnen naar de locatie. Het kon de kerk van Kortenhoef niet zijn, die heeft niet zo’n smaller bovendeel. Om die reden vielen ook andere dorpen in het plassengebied af.
Vorige week ben ik, met het schilderij in mijn hand, gaan speuren in die regio.
Ik kwam in Loenen aan de Vecht en herkende de plek meteen. Bauffe moet gestaan hebben op de brug bij de Bloklaan. Een beetje aan de linkerkant.
Ik stond anno 2013 in het schilderij dat jarenlang bij mijn ouders in de woonkamer hing, ruim 100 jaar later dan de dag dat Bauffe het creëerde. Daarna moet hij naar Kortenhoef zijn gegaan om met het schilderij de rekening bij mijn opa te voldoen.
Het werk is niet veel waard, maar emotioneel is de nota ruimschoots vereffend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto