Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Tijdens de vakantieperiode zijn schoolgebouwen een prooi voor vandalenBasisschool de Kameleon flyert tegen vandalisme

Algemeen

WATERWIJK – Leerlingen van basisschool De Kameleon flyerden vorige week, samen met wethouder Mark Pol, tegen vandalisme op hun school tijdens de vakantie. Omwonenden van de school ontvingen een kaart met daarop het verzoek in de vakantieperiode een oogje in het zeil te houden. “Het vandalisme op onze school is, sinds we de buurt hierbij betrekken, tot een minimum beperkt”, aldus Tineke Werkhoven, directeur van De Kameleon.


“Er was op onze school veel vandalisme en er waren hangjongeren op het schoolplein”, vertelt Werkhoven. “We wilden de buurt hierbij betrekken en meer verantwoordelijkheid geven. In de zomer van 2007 zijn wij met deze actie begonnen en maakten we een eigen brief die de kinderen in de buurt rondbrachten. We hoopten dat hiermee sneller actie werd genomen en dat gebeurde ook. De gemeente heeft de actie overgenomen en steeds meer scholen volgen.”
Tijdens de vakantieperiode zijn schoolgebouwen een prooi voor vandalen. Daarom ontwikkelde het Vastgoedbedrijf van de gemeente Almere, als eigenaar van de panden, een handige checklist voor de scholen om de kans op schade aan schoolgebouwen te verminderen. De checklist helpt de school om het gebouw ‘vakantieklaar’ te maken. Denk aan tips over ramen goed sluiten, gordijnen dicht doen, losliggende tegels op het plein verwijderen en zorgen voor goede buitenverlichting in het donker.
Ook Werkhoven zorgt dat de school ‘vakantieklaar’ is. “We doen alle luxaflex dicht en zorgen ervoor dat de school goed is afgesloten. We vergrendelen ook de brievenbussen, de post wordt bewaard.”
De gemeente wil er samen met de scholen voor zorgen dat de schoolgebouwen de vakantie heel en veilig doorstaan. Hierbij is de omgeving van de school belangrijk. De buren, omwonenden, kunnen prima een oogje in het zeil houden. Bij de checklist ontvingen alle basisscholen een pakketje met kaarten om bij omwonenden in de bus te gooien. Op de kaart staat duidelijk aangegeven waar men terecht kan bij onraad. De gemeente houdt deze actie nu voor het derde achtereenvolgende jaar en is blij met de inzet van de buurt. Want de effectiviteit van samenwerking met de buurt en handhaving is groot.
“Tachtig procent van alle schades door vandalisme aan gemeentelijke gebouwen vindt plaats op de scholen”, vertelt Maura Keijzers namens de gemeente. “Mede door deze actie is er vanaf 2010 sprake van een daling van 40 procent, van 722 gevallen in 2010 naar 519 gevallen in 2011 en 419 gevallen in 2012.”
Ook dit jaar reikt de gemeente een kleine geldprijs uit aan drie scholen die er spik en span uitzien, volgens de checklist. Toezichthouders van de gemeente houden tijdens de schoolvakantie ook een oogje in het zeil. Zij controleren meteen of de checklist is toegepast. In overleg met de toezichthouders worden drie winnende scholen gekozen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto