Sikhs vieren Vaisakhi met optocht door Haven

Algemeen

HAVEN – Sikhs uit heel Nederland kwamen afgelopen zondag naar Almere om deel te nemen aan een optocht ter ere van Vaisakhi: de Internationale Dag van de Tulband en het ontstaan van de Khalsa, het geboortejaar van deze vijfde grote wereldgodsdienst.


In Nederland wonen naar schatting ongeveer 12.000 Sikhs. Een deel daarvan kwam naar Almere voor de Nagar Kirtan, de jaarlijkse optocht tijdendie in het teken staat van feest, ontmoeting met buurt- en landgenoten, informatieverschaffing, het kweken van wederzijds begrip en het verspreiden van liefde en vrede in de wereld. Op deze dag kleden de Sikhs zich veelal in oranje: de kleur van het Sikh geloof.
Vaisakhi wordt jaarlijks overal ter wereld gevierd met Nagar Kirtan (processie met zang). Tijdens Vaisakhi werden de eerste Sikhs middels de nieuwe manier van dopen ingewijd. Vaisakhi is een feest voor iedereen. Het is voor de Sikhs een periode om zich God’s liefde en vertrouwen te herinneren. Sikhs geloven dat alle religieuze en spirituele stromingen in de wereld naar één en dezelfde God leiden en dat zij allen gelijk zijn maar verschillende paden volgen. Daarom hadden zij voor de festiviteiten in Almere ook personen van verschillende religieuze achtergronden uitgenodigd.
De processie begon aan de Brongouw, waar het gebedshuis Sikh Sangat Sahib gevestigd is. Daarna trokken zij via de Wierden, naar de Gooimeerdijk en de Havenkom richting zwembad en de Marken terug naar De Paal en de Gouwen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto