Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Aanbod huurwoningen schraler en duurder

Algemeen

ALMERE - Het Cliënten Beraad Almere (CBA) luidt de noodklok omdat het aantal verhuringen van huurwoningen sinds 2008 dramatisch gedaald is. De prijs van de verhuurde woningen stijgt snel. De voorraad betaalbare huurwoningen droogt langzaam op. Maatregelen zijn nodig.


De sociale Almeerse huurwoningen van de woningbouwcorporaties worden via WoningNet verhuurd. De verhuringen worden gepubliceerd. Het CBA heeft een analyse gemaakt van die informatie. De resultaten zijn zeer verontrustend. Het Woningmarktrapport meldde dat in 2008 1733 via WoningNet huurwoningen zijn verhuurd aan nieuwe bewoners. Dat aantal lijkt in 2012 maar iets meer dan 600 te worden. In 2009 werden nog 1039 nieuwe huurcontracten gesloten door corporaties. In 2010 waren dat er 945 en het jaar daarvoor 904. Deze ontwikkeling vindt het CBA zeer verontrustend.
De almaar stijgende huurprijzen van de nieuwe huurcontracten vindt het CBA een andere zorgwekkende trend. Achttien procent van de nieuwe contracten in 2008 betrof goedkope huurwoningen. De dure huur was toen nog goed voor een tiende deel van de verhuringen. Het leeuwendeel ( 78 procent) van de nieuwe bewoners kreeg in 2008 de sleutels van een betaalbare huurwoning.
In de eerste helft van 2012 hebben de Almeerse corporaties slechts zes procent goedkope woningen verhuurd. Het aandeel betaalbare woningen is in 2012 gedaald naar negenenvijftig procent, terwijl de corporaties bijna veertig procent dure woningen hebben verhuurd. Dat lijkt een gevolg van nieuw huurbeleid van de corporaties. Sociale verhuurders verhogen de huurprijs als een de woning weer verhuurd kan worden. Die verhoging kan zelfs oplopen naar vijftig procent.
Het CBA heeft burgemeester en wethouders gewezen op deze twee verontrustende ontwikkelingen. De betaalbaarheid van het wonen is een van de wezenlijke aspecten uit het Almeerse woonbeleid. Het CBA roept het college op om maatregelen te nemen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto