Afbeelding
Almere DEZE WEEK

“De Bruine moet blijven, het hoort bij Almere!”Café De Bruine is niet meer

Algemeen

HAVEN CENTRUM – Het oudste café van Almere, café de Bruine, is failliet en sluit haar deuren. De huidige eigenaar ging zelf op zoek naar een nieuwe eigenaar die het café in oorspronkelijke staat wil voortzetten en de inboedel wil overnemen. Deze potentiële huurder voerde gedurende zes weken meerdere gespreken met de verhuurder, woningcorporatie de Alliantie, en leverde de benodigde documenten aan. De Alliantie zegt nooit met een potentiële huurder te hebben onderhandeld en gaat niet akkoord met overname van het café.


De oude eigenaar leverde afgelopen maandag de sleutels in en het pand wordt binnenkort leeggeruimd. De vader van de eigenaar, Jan Peereboom, belde de redactie van deze krant. “Café de Bruine bestaat al 35 jaar. Het is het eerste café dat in Almere gebouwd is. Elf jaar geleden nam ik dit café over en vier jaar geleden deed ik het over naar mijn zoon. Helaas is het misgelopen en is het café nu failliet”, vertelt Peereboom.
Het bruine café is bekend bij veel Almeerders van het eerste uur. “Het café heeft voor veel Almeerders nostalgische waarde. Het interieur ziet er nog steeds zo uit als 35 jaar geleden. De Bruine moet blijven, het hoort bij Almere!”, aldus Peereboom.
Omdat ze niet wilden dat café de Bruine ophield te bestaan, gingen Jan Peereboom en zijn zoon op zoek naar een nieuwe huurder. “We hebben een nieuwe huurder gevonden die het café wil voortzetten zoals het nu is, het interieur wil overnemen en zelfs de inmiddels opgelopen huurachterstand van vijf maanden wil betalen”, legt Peereboom uit.
Tom Meinders wilde café de Bruine graag overnemen: ”Ik woon al 23 jaar in Almere en vond dit vanaf het begin een heel leuk café. Dit is een echt oud-Hollands bruin café waar je kunt biljarten en een kaartje kunt leggen. Er zijn veel oude klanten die willen dat het café open blijft.”
Meinders nam contact op met de Alliantie om de mogelijkheid tot het overnemen van het café te bespreken. “Ze vroegen me om allerlei documenten aan te leveren. Zo heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb ik, samen met een erkend bedrijf, een ondernemingsplan opgesteld”, vertelt hij.

Wachtlijst

In een periode van zes weken vonden meerdere gesprekken plaats. Tot overname van het café kwam het echter niet. “Vorige week ontving ik een brief waarin stond dat ik niet in aanmerking kwam om het pand over te nemen. Er zouden meerdere gegadigden voor het pand op een wachtlijst staan. Ik kan ook op die wachtlijst gezet worden, maar dan wordt het pand leeggehaald en kan ik het dus niet met het huidige interieur huren”, aldus Meinders.
De Alliantie vindt het hele verhaal van de heer Meinders onzin. “Wij hebben niet zes weken lang met een nieuwe potentiële nieuwe huurder onderhandeld”, zegt Pascale de Leijer van de Alliantie. “De huur is van rechtswege beëindigd. Na aanleiding van deze uitspraak wachten wij drie maanden voordat wij het pand opnieuw kunnen verhuren. Tot die tijd gaan wij niet op zoek naar een nieuwe huurder.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto