Afbeelding
Almere DEZE WEEK

ChristenUnie: “Bewoners beter informeren”Bomenkap altijd emotionele gebeurtenis

Algemeen

ALMERE – De laatste jaren staan in de Almeerse media steeds vaker emotionele verhalen wanneer ergens in de stad bomen worden gekapt. Roelie Bosch (ChristenUnie) is van mening dat de gemeente burgers beter moet informeren. Naar de bomenkap bij (illegale) tuinvergrotingen laat de gemeenteraad nu een onderzoek instellen.


Een greep uit de krantenberichten: een groot stuk bos bij de Hanzeweg in de Oostvaardersbuurt, een honderdtal bomen langs de Menuetstraat, en rijen hoge populieren langs de Spoordreef en de Tussenring. Vorige week nog ontstond nog spanning in de Middenhof bij de kap van een boom.
Dikwijls is er een goede reden voor dat de gemeente bomen kapt. Soms ligt de kap al jaren in de planning in verband met herinrichting, soms ook moeten bomen domweg vervangen worden. Vaak gaat het dan om populieren. “Die zijn snel groot, maar gaan maar dertig jaar mee”, zegt Roelie Bosch van de ChristenUnie. “Dan kunnen ze omwaaien en dat is gevaarlijk.”

Bomencommissie

Bosch maakt deel uit van een vierkoppige commissie die is samengesteld uit leden van de gemeenteraad. Deze commissie gaat bekijken of de gemeente het beleid rond (illegale) tuinvergrotingen goed uitvoert. Eerder dit jaar wilde de gemeente op de Noordmark bomen kappen die op een stuk grond stonden die al jaren geleden door bewoners was toegeëigend. Ook dat zorgde voor oplopende emoties, waarbij zelfs werklui werden bedreigd. Bosch: “De gemeente heeft tuinvergrotingen al die jaren gedoogd. Nu gingen werklieden ineens bomen kappen. Dat leidde tot emotionele situaties. Het probleem is dat niemand precies weet wat de regels zijn. De ene ambtenaar interpreteert de regels anders, dan de ander. Dat zorgt voor onrust. Met de commissie gaan we onderzoeken of er heldere en uitvoerbare afspraken te maken zijn, die financieel ook haalbaar zijn”, zegt Bosch.
Ook heeft de ChristenUnie vorig jaar vragen gesteld om de bewoners vooraf goed te informeren over bomenkap in wijken. “Directe omwonenden krijgen wel een brief, maar kennelijk is dat niet voldoende”, zegt Bosch. “Wij hebben voorgesteld om langs de weg informatieborden te plaatsen, net als bij bouwprojecten gebeurt. Wethouder Berdien Steunenberg vond dat een goed idee, maar we hebben geen uitwerking van het idee gezien. Toen we daar naar vroegen, kregen we als antwoord dat bomenkap soms haastig uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld na een storm. Maar daar moet toch ook een oplossing voor te vinden zijn? Ik denk dat ik het toch op de politieke agenda ga zetten.”
De commissie gaat deze zomer het onderzoek uitvoeren. In oktober wordt rapport uitgebracht aan de gemeenteraad.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto