Historie van Muziekwijk

Algemeen

ALMERE - Tot 1984 werden de Almeerse wijken ontworpen door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). In dat jaar werd Almere een zelfstandige gemeente. Muziekwijk werd de eerste wijk die door de gemeente Almere zelf is ontwikkeld.


Er werd begonnen met de aanleg van het zuidelijke deel, grofweg tot de spoorlijn die de wijk in tweeën deelt. Bij elkaar wonen er in de Muziekwijk meer mensen dan in het volledige stadsdeel Haven.

Zeshonderd gulden

De eerste bewoners van de Muziekwijk(-Zuid) betrokken eind april 1986 hun woningen aan het Vivaldipad. De huren lagen rond de zeshonderd gulden per maand. In 1989 werd de eerste paal geslagen voor de eerste Buitenexpositie van de BouwRai 1990. De wijk baarde begin jaren negentig opzien met 55-pluswoningen, yuppenwoningen (tegenwoordig voor de actieve jongere tweeverdieners) , woon/werkateliers en vrouwvriendelijke woningen. Een van de woningen is zelfs vrij eenvoudig te veranderen in twee woningen. “Handig voor bij een scheiding”, zei de toenmalige projectleider Hans Laumans.
In het verlengde van het Vivaldipad ligt een opvallende fietsbrug over de Stedendreef. Deze is in een bak gelegd, waardoor er bijna geen hoogteverschil optreedt. Wie er op de Stedendreef met de auto onderdoor rijdt, heeft het idee onder een viaduct door te rijden.

Eerste overdekte winkelcentrum

Op de grens van Muziekwijk Zuid en -Noord ligt het station, met daar vlak in de buurt een flink bedrijventerrein en een winkelcentrum dat destijds het eerste overdekte winkelcentrum van Almere was.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto