(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Jubilerende Wetswinkel speelde praktijkvoorbeelden na in Raadszaal

Algemeen

ALMERE - De Wetswinkel Almere bestond dinsdag 40 jaar en dat werd gevierd met een jubileumprogramma in de Raadszaal van het stadhuis.

Actrices van toneelvereniging De Kameleon uit Bussum speelden cliënten van de Wetswinkel na, met waargebeurde verhalen. Een lekenjury, bestaande uit inwoners van Almere, mocht de ‘cliënte’ ondervragen en een advies geven aan rechter mr. Jan Peter Boersma. Ook de Wetswinkel gaf vanuit haar gezichtspunt een advies aan de rechter. 

Casus over baan

In de eerste casus wilde cliënte een nieuwe baan aanvaarden, maar de huidige werkgever ging daar niet mee akkoord. Conclusie van de rechter: formeel heeft de werkgever gelijk, maar gezien de geschetste omstandigheden lijkt het voor beide partijen beter te zoeken naar een uitweg, waarbij de rechter het voorstel van de lekenjury (laat cliënte vertrekken zodra een vervanger is geregeld) aantrekkelijk vond.

Akkefietjes

Het tweede voorbeeld ging over een mevrouw wiens nicht was overleden en waarbij de ex-echtgenoot van die nicht na ruim 20 jaar verhaal kwam halen middels een advocaat over spullen waarvan hij vond dat die aan hem toebehoorden. De rechter vond dat de cliënte de ex-echtgenoot bij de ontruiming van het huis had moeten betrekken, maar vond ook dat de ex-echtgenoot dan maar moest bewijzen dat de ontbrekende spullen van hem zijn. En de rechter sprak uit dat hij in dit soort gevallen hoopt dat de redelijkheid tot partijen doordringt en je voor dit soort akkefietjes niet gaat procederen. Want wanneer je jouw gelijk wilt halen voor zo’n luttel bedrag, dan ben je meer aan kosten kwijt dan dat het daadwerkelijk oplevert.

In het echt heeft de Wetswinkel mevrouw geadviseerd een aantal brieven te sturen naar de betreffende advocaat, waarna de ex-echtgenoot zich schoorvoetend heeft teruggetrokken.

De Wetswinkel heeft bijna dagelijks spreekuur. Zie www.wetswinkelalmere.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto