(Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
(Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Gemeente waarschuwt voor vogelgriep

Algemeen

ALMERE - De gemeente Almere adviseert om zoveel mogelijk te vermijden dat huisdieren in contact komen met dode of zieke (water)vogels. Op dit moment is in Europa de grootste uitbraak van vogelgriep ooit en ook Almeerse (water)vogels hebben hier last van. “Inmiddels is bekend dat de vogelgriep over kan gaan op zoogdieren. Dit kan dus ook effect hebben op honden en katten”, aldus de gemeente Almere in een bericht op Facebook.

Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (zoals kippen en kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen). Besmette vogels worden ziek en gaan vaak dood. Inmiddels is ook bekend dat de vogelgriep over kan gaan op zoogdieren, zoals honden en katten. Het is volgens de gemeente belangrijk dat mensen zieke of dode vogels niet aanraken of oppakken. Wie een dode of gewonde vogel vindt wordt verzocht contact op te nemen met de dierenambulance via 088 8113340, NVWA en de Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Dit om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Wanneer men drie of meer dode wilde eenden, zwanen of ganzen of meer dan twintig andere dode vogels op één plek vindt, wordt verzocht dit te melden bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) via het meldpunt dierziekten: 045 – 5463188.

Meer informatie over de vogelgriep en over wat je kunt doen als je een dode vogel aantreft is te vinden op  www.almere.nl/wonen/vogelgriep

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto