De panelen op het Busplein. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
De panelen op het Busplein. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck

Heisa om verplaatsing paneel foto-expositie

Algemeen

ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge heeft donderdagavond tijdens de Politieke Markt haar excuses aangeboden voor een uitspraak die ze deed nadat besloten was een omstreden fotopaneel van de openlucht Pride Photo Tentoonstelling te verplaatsen. De tentoonstelling is te zien op het Busplein.

Door Marcel Beijer

Op een van de foto’s is een transgender te zien die nadrukkelijk zijn geslachtsdeel toont. De foto had een prominente plaats in de tentoonstelling. Al bij de opening, vorige week vrijdag, bleek dat sommige mensen aanstoot nemen aan de foto. Daarop werd besloten de foto iets naar achteren te verplaatsen. Volgens de wethouder was dat de beslissing van de organisatie zelf. De wethouder liet bij de opening ook weten dat het intieme karakter van sommige foto’s beter in een slaapkamer konden hangen. Donderdagavond tijdens de Politieke Markt ging ze diep door het stof voor deze uitspraak. “Sommige mensen zagen die uitspraak als een afwijzing voor hun geaardheid en dat ze maar terug in de kast moeten. Dat is zeker niet mijn bedoeling geweest. En dat spijt me heel, heel erg. Ik vind de tentoonstelling juist mooi en waardevol.”

Forum

Daar waren donderdag niet alle raadsleden het mee eens. Met name Brent Hadderingh van Forum voor Democratie wil dat de tentoonstelling verdwijnt. “Het gaat niet alleen om die ene specifieke foto, maar we zien ook mensen die seksuele handelingen verrichten. Dat vinden wij ongepast, zeker ook omdat op het Busplein veel gezinnen en kinderen lopen. Shadi Nikshomar (GroenLinks) had precies de tegenovergestelde mening. Zij is trots op de tentoonstelling en sprak haar afschuw uit dat een aantal foto’s afgelopen week zijn beklad door tegenstanders. 

Klachten

Froukje de Jonge piekert er niet over de fototentoonstelling te verwijderen. Een aantal keer benadrukte ze dat de omstreden foto niet is verwijderd, maar slechts verplaatst. (’De gemeente oordeelt niet’) Daarbij liet ze weten dat op het stadhuis slechts vijf klachten zijn binnengekomen. Bij de PVV en Forum voor Democratie blijken naar eigen zeggen ‘tientallen’ klachten te zijn binnengekomen. “Ik zal die mensen aangeven dat ze hun klacht doorgeven aan het stadhuis”, zei Brent Hadderingh.
De tentoonstelling is nog twee weken te zien.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto