Het brugwachtershuisje bij de Zuidersluis is deze winter poëtisch verlicht. (Foto: Fred Rotgans)
Het brugwachtershuisje bij de Zuidersluis is deze winter poëtisch verlicht. (Foto: Fred Rotgans)

Brugwachtershuisje bij Zuidersluis in de spotlight

Algemeen

ALMERE - Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes wordt het Almeerse brugwachtershuisje bij de Zuidersluis in de spotlight gezet. Vrijdag werd een poëtisch lichtkunstwerk onthuld als onderdeel van het project SPOT ON! Hiermee wordt de aandacht gevestigd op de betekenis en waarde van deze huisjes, waarvan er steeds meer hun oorspronkelijk functie verliezen. 

Bruggen worden steeds vaker op afstand bediend, met als gevolg dat veel brugwachtershuisjes leeg komen te staan en verwaarlozing dreigt. Stichting Brugwachtershuisjes zet zich sinds 2012 in voor herbestemming van deze huisjes in Nederland. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat brugwachtershuisjes worden voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin een dichtregel centraal staat.

Gedicht

Dichter Marlies van Eunen-de Boer schreef het gedicht waaruit de regel voor het Almeerse brugwachtershuisje afkomstig is. Zij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het huisje omschreven. Het huisje bij de Zuidersluis, naast het gemaal De Block van Kuffeler, werd onder andere getypeerd als verkeersknooppunt, thuiskomst, hart van de stad en een levendig uitzicht.

Twaalf lichtkunstwerken

Ook in Zwolle, Middelburg, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Maastricht en Groningen wordt een brugwachtershuisje met een lichtkunstwerk verlicht. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien. Het ontwerp van de twaalf lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders. Onder de naam Co2RO wekt hij met lichtbronnen verlaten ruimtes tot leven. Broeders werd als kunstenaar voorgedragen door Mothership, die de productie van de lichtkunstwerken begeleidt.

SPOT ON! wordt in Almere mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Provincie Flevoland, gemeente Almere, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Flevoland en Stichting Vrienden van Boei. Het brugwachtershuisje bij de Zuidersluis is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto