Het Bivakhuisje bij VTV Water-Land in Haven wordt gemeentelijk monument. (Foto: aangeleverd)
Het Bivakhuisje bij VTV Water-Land in Haven wordt gemeentelijk monument. (Foto: aangeleverd)

Bivakhuisje aan Meentweg in Haven wordt gemeentelijk monument

Algemeen

HAVEN – Het bivakhuisje dat op de volkstuinen VTV-Water-Land aan de Meentweg in Haven staat wordt gemeentelijk monument. Leden van de Volkstuinvereniging maakten dit dit afgelopen dinsdag bekend tijdens het stadsgesprek van Almere DEZE WEEK in Casa Casla.

Door Robert Mienstra

Op 2 maart ontving VTV-Water-Land een brief namens de gemeente waarin deze meldt: ‘Het bivakhuisje is waardevol voor de stad en haar inwoners. De gemeente is voornemens de status van gemeentelijk monument toe te kennen.’

1975

Op 1 december 1975 overhandigde de landdrost W. M. Otto de sleutel tot zijn stacaravan – een van de bivakhuisjes - aan Wim Leeman, de eerste politie-agent van Almere. Zijn stacaravan maakte deel uit van acht stacaravans, waarin de kwartiermakers van de nieuw te bouwen stad Almere tijdelijk werden gehuisvest. De tijdelijke behuizing was bedoeld voor een jaar, maar zou uiteindelijk blijven bestaan tot juli 1978. Nu is Bivak een officiële straatnaam en de naam van een appartementencomplex.
Tijdens een bijeenkomst in 1978 over de ontruiming van het Bivak zei oud-landdrost Han Lammers: ‘het Bivak zou niet zou misstaan als ‘monument’ in Almere. Het Bivak zou een oase kunnen worden tussen de nieuwbouw.’

Oase

Het enige overgebleven bivakhuisje is nu inderdaad een oase van rust bij de volkstuinvereniging in Haven. Het is onbekend wie er ooit in dat huisje heeft gewoond. Bij de volkstuinvereniging leven ideeën om er een historische huiskamer van te maken.
Meer lezen over het Bivak: https://stadsarchief.almere.nl/publicaties/allereerste-almeerder

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto