Wethouder Jesse Luijendijk onthulde een welkomstbord op de eilandjes in de Leeghwaterplas. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Wethouder Jesse Luijendijk onthulde een welkomstbord op de eilandjes in de Leeghwaterplas. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Bewoners beheren eilanden Leeghwaterplas en herstellen monument

Algemeen

WATERWIJK - Een groep bewoners heeft het beheer van de eilanden in de Leeghwaterplas op zich genomen. Ook zijn ze gestart met het herstellen van het groenkunstwerk ‘Monument voor een woningwetwoning” (1981) op het noordereiland. De groep werd zaterdag door wethouder Jesse Luijendijk en ‘Miss Growing Green’ verrast met een groene speld als blijk van waardering. 

“De eilandjes in de Leeghwaterplas waren door gebrek aan onderhoud de laatste jaren overwoekerd. Als buurtbewoners vonden we dat erg jammer”, vertelt Hans Maassen namens de werkgroep. “Een kerngroep van negen mensen is in 2023 gestart met nadenken over het beheer van de eilandjes. Toen de gemeente enthousiast reageerde hebben wij een beheerplan gemaakt. Onze missie staat op het welkomstbord dat aan weerszijden staat van het Waterpad, voordat je de eilandjes via de bruggen op gaat.” Dat bord werd zaterdag door wethouder Luijendijk onthuld.

Monument herstellen

Inmiddels is de groep uitgegroeid tot 18 bewoners die de handen uit de mouwen willen steken. Eind december zijn ze gestart met de eerste werkzaamheden. “In vervolg op noodzakelijke kap van een aantal bomen door een groenaannemer, zijn we bezig geweest met verwijderen van braam en het planten van nieuwe bomen en struiken. Ook zijn we gestart met het herstellen van de resterende muurcontouren van het groenkunstwerk ‘Monument voor een woningwetwoning” uit 1981 op het noordereiland”, aldus Maassen. “Na de gemeentewording raakte het beheer hiervan in het slop. De laatste jaren was het compleet uitgegroeid en overwoekerd.” Kunstenares Anne Mieke Backer was zaterdag ook aanwezig en vertelde over haar ideeën destijds om dit landschapskunstwerk te ontwerpen.

Brans Stassen, oud-stedenbouwkundige en kunstambassadeur vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de Leeghwaterplas en het belang van kunst in het openbaar gebied. “Peter Lommerse van het “Genootschap Levend Huis” (onze ‘zuster-vrijwilligersclub’ uit Almere Haven, kwam met een anekdote over hoe destijds het plantmateriaal voor het monument in stormachtig weer per roeiboot naar het eiland werd gebracht, want er waren in 1981 nog geen bruggen.”

Veel plannen

De gemeente ondersteunt dit bewonersinitiatief. “Onze intentie is langjarig het beheer op de eilanden te gaan verzorgen. Naast het werk aan het monument hebben we nog veel andere plannen: gras inzaaien op gemaakte open plekken, snoeiafval verwerken in strakke takkenrillen langs een nieuw slingerend pad, bankjes beitsen en verplaatsen naar plekken met uitzicht over het water, een vleermuiskast maken, bloeiende bodembedekkers planten en de paden waar nodig beter verharden.

De buurtbeheergroep werkt tot de zomer elke tweede zaterdagochtend in de maand; vanaf september wordt dat elke vierde zaterdagochtend. “Mensen die belangstelling hebben zijn welkom om mee te helpen. Ga voor aanmelding en meer informatie  naar www.leeghwaterplaseilanden.nl”, zegt Maassen. “Daar is ook de mogelijkheid om ons financieel te steunen. We hebben geld nodig voor een tweedehands kleine container om onze gereedschappen in op te bergen.”

Op een informatiebord staat een luchtfoto van het 'Monument voor een woningwetwoning'.
(Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto