De Tonale smaakt naar meer (Foto: aangeleverd)
De Tonale smaakt naar meer (Foto: aangeleverd)

Alfa Romeo Tonale is start van Italiaans offensief

Auto

ALMERE - De compleet nieuwe Tonale. Eindelijk is er weer ‘lekker’ nieuws te melden over karaktermerk Alfa Romeo. Vele jaren was het stil en verdwenen er vooral modellen, maar onder de vleugels van het gigantische Stellantis autoconcern geven de Italianen meteen vol gas.

Door Rob van Ginneken

Het is duidelijk dat het moederbedrijf waar Alfa Romeo sinds kort onder valt meteen actie wil. Er komen diverse nieuwe modellen aan en dat komt goed uit ook, want de Tonale smaakt duidelijk naar meer. Aan zijn design zal het sowieso niet liggen, want hij is vrijwel direct afgeleid van een karakteristieke conceptauto met diezelfde naam.
De Tonale is een forse en veelzijdige middenklasse SUV van dik vier en een halve meter lang. Hij valt op door zijn gestroomlijnde en toch ook vrij hoge bouw met veel interieur- en bagageruimte. Over smaak valt niet te twisten, maar de liefhebber zal zonder twijfel als een blok voor zijn design vallen.

Alfa 156

Het doet denken aan de Alfa 156 die vijfentwintig jaar geleden geweldig aansloeg en het merk in een klap op het serieuze automobieltoneel terugbracht. Zoiets kan het merk nu ook wel gebruiken. De Tonale is wederom een mijlpaal en wordt op een voor Alfa Romeo nieuw platform gebouwd, dat vaag doet denken aan dat van middengrote Jeeps. Standaard is voorwielaandrijving, maar in plug-in (oplaadbare) hybride versie heeft hij vierwielaandrijving. De Italianen hebben niet stilgezeten en geven hun nieuwe telg een keuze aan elektrificatiestappen mee. De ‘milde hybride’ is er met 130 en 160 pk. De oplaadbaar hybride perst er een stevige 275 pk uit. Die laatste kan pakweg vijftig, zestig kilometer in stilte volledig elektrisch rijden en biedt dus een mooie combinatie van ‘milieu verantwoord’ woonwerk verkeer en volbloed Alfa Romeo-prestaties met het oog op een lekker stuk sturen in het weekeind. Nul naar honderd in zes tellen!

Sportief interieur

Dit voorjaar is er voor de liefhebber dus mooi nieuws. Naast de mooie aandrijftechniek scoort Alfa Romeo ook met een karakteristiek sportief interieur. Met sportstoelen en digitale beeldschermen in de vorm van een op de rijder gerichte cockpit. Ook het gebied van elektronische snufjes zijn er zelfs hightech primeurs te melden. Zo zijn spraakbediening en de capaciteiten om deels zelfstandig te rijden van hoog niveau.

Uit de krant