Kees Sanderse:
Kees Sanderse: "Termijn van zelfbewoning oprekken van twee naar vier jaar" (Foto: Almere DEZE WEEK)

Nieuwkomer Kees Sanderse zet speculanten buitenspel

Politiek

ALMERE – Kees Sanderse is nog maar kort fractieassistent voor het CDA, maar schreef een motie die woningspeculanten binnenkort buitenspel zet: wie een huis koopt in Almere moet daar ook zelf in gaan wonen. ‘Ik schrok eigenlijk dat dit in Almere nog niet in alle gevallen geregeld was, terwijl zelfbewoningsplicht bij nieuwbouwwoningen al jaren mogelijk is’, stelt Sanderse.

Door Marcel Beijer

De motie bestaat uit vijf punten waar praktisch de gehele gemeenteraad zich in kan vinden, alleen de PVV en Respect Almere zijn terughoudend. Dat nieuwbouwwoningen, die op gemeentegrond worden gerealiseerd, door de koper moeten worden bewoond is van de vijf punten misschien het minst opvallend. Die zelfbewoningsplicht zal er binnenkort ook komen voor nieuwbouwwoningen die eigendom zijn projectontwikkelaars en voor woningcorporaties die sociale huurwoningen in de verkoop zetten (punt 2 en 3). Daarnaast wordt de zelfbewoningsplicht, zo snel mogelijk in 2022 als landelijke wetgeving dit mogelijk maakt, verruimd naar bestaande woningen, in de categorie waar de schaarste het grootst is (punt 4).
Wel stelt het CDA een uitzondering bij de bewoningsplicht, namelijk ouders die een studentenwoning voor een kind willen kopen. “Maar voor opa’s en oma’s geldt dat dus weer niet”, zegt Sanderse. “Je moet ergens een grens trekken.”

Woningnood

Sanderse hoopt met deze vijf punten de oververhitte woningmarkt enigszins te beteugelen. “Van alle maatregelen die we kunnen doorvoeren, is dit misschien wel de meest makkelijke. Dus moeten we snel handelen. Nog dit jaar komt de motie in stemming en geldt de bewoningsplicht per direct voor alle nieuwbouwwoningen. Wethouder Julius Lindenbergh rekent erop dat per april 2022 de zelfbewoningsplicht ook bij bestaande bouw geregeld kan zijn.” Lindenbergh zei ook dat het probleem in Almere niet zo speelt, maar volgens Sanderse is dat wat te gemakkelijk gedacht. “Hij had het daarbij specifiek over het jaar 2020, maar toen was het aanbod natuurlijk ook minder, zeker in de categorie woningen die voor speculanten interessant zijn. Maar ik merk wel dat de wethouder zich hard maakt voor deze maatregelen. Dat is positief.”

Begaan

Sanderse (43, sinds 2012 woonachtig in Filmwijk) is blij dat zijn motie op grote steun kan rekenen. “Voor het CDA is dit namelijk een belangrijk punt. Ik ben er ook mee begaan. Jongeren trekken de stad uit omdat ze geen woning kunnen vinden. Toen ik merkte dat er nog nauwelijks aandacht was voor anti-speculatie, ben ik me daar tijdens het zomerreces in gaan verdiepen. Mijn volgende punt is om de termijn van zelfbewoning vast te stellen. Nu geldt dat voor twee jaar, ik zou dat graag oprekken naar vier jaar. Ik krijg de PvdA daar al in mee.”

Komende donderdag staat het onderwerp opnieuw op de agenda van de Politieke Markt.

Uit de krant