Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Oud-wethouder Henk Smeeman pleit voor minderheidscollege

Redactie

Door Marcel Beijer

ALMERE – Oud VVD-wethouder Henk Smeeman denkt dat de Almeerse politiek zo is versnipperd dat een minderheidscollege, bestaande uit een aantal grote partijen, het meest voor de hand zou liggen. Ook betreurt hij de locatie van de Floriade en het verval van Kasteel Almere. Hij zegt dat in de podcast Het Politieke Circus van Almere.

Nu wordt het college gevormd door wethouders van partijen die gezamenlijk een meerderheid in de gemeenteraad hebben. Volgens Smeeman zitten er momenteel teveel partijen in de raad. “Door die versnippering kan het college geen heldere politiek bedrijven. Er moeten in voorstellen zoveel standpunten verwerkt worden dat het onduidelijk wordt. Je kan er geen ‘ja’ of ‘nee’ tegen zeggen. Ik zou ernstig voorstander zijn van een kiesdrempel of nog beter: een minderheidscollege van een aantal grote partijen. Dan kun je een duidelijk programma neerzetten waar iedereen zijn plas over mag doen. Dan kom je ook tot een veel democratischer besluit. Dit college schrijft vooral nota’s, praktisch gebeurt er niet zoveel.”

Openlucht zwembad

Smeeman is verbaasd over de massale roep over een openluchtzwembad. “Het barst in Almere van het water en strandjes. Zo’n zwembad bouwen is het probleem niet, dan laat je anderen dingen liggen. Maar de exploitatie kost daarna jaarlijks ongelooflijk veel geld. Als je dat eerlijk uitlegt, denk ik dat een heleboel mensen van mening veranderen. Het plan voor een museum is nog veel erger. In mijn tijd is dat al heel uitvoerig onderzocht, onder andere door Wim Pijbes van het Rijksmuseum. Die raadde het af en vroeg zich ook af wat je in dat museum moet laten zien. Hij zei: Almere is rijk met architectuur. Maak daar gebruik van. Amsterdam is vlakbij en heeft mooie musea. PIT blijkt ook niet echt een succes, hè?”

Floriade

Smeeman betreurt dat de Floriade wordt gerealiseerd op de huidige locatie. “Het was zo mooi in Almere: aan de ene kant van het Weerwater het stadscentrum dat je kunt laten bruisen, en daar recht tegenover een geweldig recreatiegebied. Dat is een unieke combinatie die je maar bij weinig steden in de wereld ziet. Om juist daar de Floriade te realiseren, is zonde. Wethouder Adri Duivesteijn wilde op die plek gewoon bouwen omdat hij Haven met Stad wilde verbinden, over de A6 heen. De Floriade is daarvoor min of meer als excuus gebruikt. Het zit op de verkeerde locatie, op het verkeerde moment en ook met een verkeerde invulling. Het kan misschien nog een succes worden, maar zeker niet conform de oorspronkelijke ideeën. De PR is ook heel slecht. Ik heb nog steeds geen idee wat er nu precies gaat gebeuren.”

Kasteel

Volgens Smeeman zijn er ook voor het kasteel, dat in zijn tijd werd gebouwd, nog kansen. “Maar dat kan niet zonder dat je daar commerciële dingen aan toevoegt. En ook niet zonder dat je concessies doet aan het bestemmingsplan dat overigens nooit gewijzigd is. Om dat te wijzigen moet daar wel een politieke wil toe zijn. Waar een wil is, is een weg. Daar ben ik van overtuigd.”

De podcast is hier te beluisteren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto