(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) Ronald Bosch

Stichting Almere Jazz Concerts wil jazzmuziek levend houden

Uit

BUITEN – Jazzmuzikanten Ton Eusterbrock en Delbert Bernabela organiseren al sinds 2019 jazzconcerten in Almere. “Wij willen de jazzmuziek levend houden”, vertellen zij. In juni 2021 hebben zij hiertoe de Stichting Almere Jazz Concerts opgericht samen met Theo Liems. Iedere maand is er een jazzconcert in de Wegwijzer aan de Makassarweg in Almere Buiten.

Toen Delbert in 2010 vanuit Aruba naar Almere kwam, organiseerde hij vanuit zijn muziekschool jamsessies op diverse locaties in de stad. Later volgden huiskamerconcerten en kleinschalige jazzcafé’s in de Wegwijzer. Ton deed steeds meer mee in het organiseren van de avonden. In 2019 organiseerden zij een groot concert met de Amerikaanse baritonsaxofonist Ronnie Cuber. “Deze ervaring heeft ons laten inzien dat er in Almere ruimte is voor een jazz-podium”, vertelt Ton. “Wij zijn toen de stichting gestart om dit verder vorm te geven.”

Liefde voor jazz

Voorzitter Ton Eusterbrock begon op 10-jarige leeftijd met fluit spelen en voegde daar op 18-jarige leeftijd de baritonsaxofoon aan toe. “Mijn liefde voor jazz begon met het spelen van baritonsaxofoon in een bigband”, vertelt hij. De Almeerder speelt momenteel bariton bij The Skyblasters bigband en tenor/fluit in de Skajazz band Dr Bird & Co. “Sinds ik Delbert heb ontmoet, heb ik nieuwe manieren ontdekt om muziek te maken. Samen zijn we Almere Jazz Concerts begonnen om een uniek podium in Almere te creëren voor jazz en jazzmuzikanten.”

Rijke traditie

Artistiek directeur Delbert Bernabela is een saxofonist, producer en componist. Hij staat aan het hoofd van verschillende ensembles. “Jazz staat voor improvisatie, ontwikkeling, creativiteit en bovenal tolerantie”, stelt Bernabela. “Jazz heeft een rijke traditie. Vanaf het begin van de twintigste eeuw heeft deze van oorsprong Amerikaanse muziekstijl, ontstaan uit een mix van culturen, zichzelf steeds verrijkt met muzikale en culturele invloeden vanuit de hele wereld.”

Geen winstoogmerk

Penningmeester Theo Liems is opgegroeid in Suriname. Hij heeft de liefde voor jazzmuziek ontwikkeld doordat hij met zijn vader luisterde naar jazz-albums. Zelf is Theo gitarist. De stichting heeft geen winstoogmerk. Een belangrijk uitgangspunt voor de stichting is wel dat de muzikanten een eerlijke gage krijgen voor hun prestatie. “Op veel plekken vind men het normaal dat je muziek ten gehore brengt om te werken aan je eigen naamsbekendheid. Maar dat voorziet niet in je levensonderhoud, en soms niet eens in je reiskosten.” De concerten worden mogelijk gemaakt door particuliere giften en ticketopbrengsten. Verder is de stichting erkend door Nationaal Podium Plan die per concert een bijdrage in de gage rechtstreeks uitkeert aan de muzikant, mits de organisatie ook een minimum gage aan de muzikanten uitkeert.

Diverse programmering

Met Almere Jazz Concerts (AJC) willen Delbert, Ton en Theo de jazzmuziek een podium bieden. In de eerste plaats in hun eigen thuisstad Almere, en met alle jazzliefhebbers waar dan ook ter wereld. Zij organiseren maandelijkse concerten met een diverse programmering, waarbij ook ruimte wordt geboden aan jong talent en opkomende jazzmuzikanten. “Wij willen het publiek laten kennismaken met uiteenlopende stijlen en vooral laten genieten van de veelzijdige jazzmuziek.” Vanaf 2019 zijn er inmiddels 21 concerten uitgevoerd. “En nu de lockdown achter de rug is willen we weer volle bak vooruit!”

De eerstvolgende concerten staan gepland op 19 februari en 19 maart, in de Wegwijzer Almere-Buiten. April is wereldwijd ‘Jazz Appreciation Month’. Dan staan er 2 concerten gepland op 16 en 30 april. Ga voor meer informatie en tickets naar www.almerejazzconcerts.nl

(Foto; aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto