Kunstenaars Frea Lenger, Myriam Weisz, Wilma Klaver, Folkje Nawijn en Evelien Stor. (Foto: aangeleverd)
Kunstenaars Frea Lenger, Myriam Weisz, Wilma Klaver, Folkje Nawijn en Evelien Stor. (Foto: aangeleverd)

Kunstenaars broedplaats De Paal binnenkort op straat

Uit

HAVEN – De versnelde realisatie van de nieuwbouwplannen op bedrijventerrein De Paal in Haven heeft tot gevolg dat elf kunstenaars binnenkort op straat staan. Eind dit jaar moeten zij hun atelier in het gebouw van Dateq ontruimd hebben, omdat het bedrijfspand gesloopt wordt en plaats moet maken voor woningbouw. “We wisten dat we er een keer uit moesten, maar niet op zo’n korte termijn”, aldus de kunstenaars. 

“Natuurlijk zijn ook wij voor meer woningbouw, maar laat dat niet ten koste gaan van toch al schaarse atelierruimte”, schrijven kunstenaars Frea Lenger, Folkje Nawijn, Evelien Stor, Myriam Weisz en Wilma Klaver in een brandbrief. “Met zijn allen vormen wij op De Paal al ruim tien jaar een creatieve broedplaats. Wij treden daarbij regelmatig als groep naar buiten met gezamenlijke presentaties en deelname aan projecten, atelierroutes en exposities binnen en buiten Almere.” 

Onschatbare waarde

De kunstenaars zijn zelf al hard op zoek naar een andere ruimte, maar zij hopen daarbij op de nodige steun. Anti-kraak is voor hen in elk geval geen optie, vanwege onzekere huurperiodes en korte opzegtermijnen. “Maar bedrijfsruimtes die beschikbaar zijn op de vrije markt zijn voor ons onhaalbaar. Tenzij we financieel ondersteund kunnen worden door de gemeente en het Cultuurfonds. Dat verdienen we”, vinden de kunstenaars. “Net als de Zorg en het Onderwijs is Kunst & Cultuur een sector die een samenleving geld kost, maar absoluut rendabel is. Van onschatbare waarde. De zichtbare en actieve aanwezigheid van kunstenaars is onontbeerlijk voor een gezonde, levendige, inclusieve en kleurrijke samenleving.”

Open middag en schriftelijke vragen

Afgelopen donderdag organiseerden de kunstenaars een open middag in hun ateliers op De Paal, om te laten zien wat zij daar doen en om in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen. De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld. De partij wil weten of het college de kunstenaars kan helpen bij het vinden van vervangende atelierruimte in Almere. “Broedplaatsen zijn de kraamkamers zijn van kunst en cultuur in Almere en daarmee een onmisbare investering voor een verrassende, kleurrijke en verbindende leefomgeving voor Almeerders”, aldus de partij. 

“We hebben inmiddels een aantal constructieve gesprekken gevoerd. We hopen dat dit uiteindelijk tot een oplossing zal leiden en dat er snel een einde komt aan deze onrust”, besluiten de kunstenaars.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto