Afbeelding
Almere DEZE WEEK

SubSub neemt publiek mee op theatrale ontdekkingsreis door gebouw De Voetnoot

Uitgaan

Door Petra Onderwater

STAD CENTRUM – Hoe wil je leven? Hoe wil je zijn? Kun je wel voldoen aan alle verwachtingen en hoe ga je om met de druk van sociale media? Over deze thema's gaat de nieuwe voorstelling 'ONT-MOET' van theatergezelschap SubSub. De voorstelling wordt door negen jonge acteurs en actrices gespeeld in en om gebouw De Voetnoot, de thuisbasis van SubSub. Zaterdagavond was de première.

Het publiek wordt verwelkomd in de grote repetitiezaal, om vervolgens te worden opgedeeld in kleine groepjes. Door publieksbegeleiders worden zij langs verschillende scènes in en om het gebouw gevoerd. "Zo hebben we op creatieve wijze een coronaproof voorstelling kunnen maken", vertelt regisseur Esther Bolte. Het resultaat is een spannende ontdekkingstocht door het gebouw, waarbij het voor de toeschouwers steeds een verrassing is waar zij heen worden geleid en wat zij te zien krijgen. "Waar we voorheen altijd werkten met een vast script, hebben de jongeren de voorstelling dit keer van begin tot eind zelf gemaakt met behulp van professionals", vervolgt Bolte, die enorm trots is op wat haar 'Subbies' hebben neergezet.

Druk van sociale media

De voorstelling bestaat uit verschillende performance-achtige scènes rondom het thema 'ont-moeten'. Door de coronapandemie gingen we namelijk van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten, oftewel ont-moeten. Niet meer naar school, niet meer naar kantoor, niet afspreken met vrienden. Maar aan de andere kant waren we veel vaker online te vinden. "Sociale media is aan de ene kant een mooie manier om met elkaar in contact te blijven, maar ik voel toch ook vaak de druk om elke dag iets te moeten posten. Bovendien wil iedereen zijn beste kant laten zien, wat leidt tot een onrealistisch zelfbeeld", vertelt een van de actrices na afloop van de scène over dit thema.

De voorstelling laat zien waar jongeren in deze tijd mee worstelen. Soms confronterend, maar wel met veel humor gebracht. En met een vrolijk en swingend sluitstuk in de grote zaal, waar alle toeschouwers elkaar aan het eind van de avond weer ontmoeten.

'ONT-MOET' is nog tot en met donderdag 1 juli te zien in De Voetnoot. In het weekend van 2 tot en met 4 juli speelt SubSub de voorstelling op het Poolshoogte Festival in Deventer en volgt ook een aantal besloten schoolvoorstellingen. Kaarten zijn te koop via www.subsub.nl.

Scène op het dakterras van De Voetnoot. (Foto: Claudia Kamergorodski)

Uit de krant