Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Theatergezelschap BonteHond trots en blij met rijkssubsidie

Uitgaan

ALMERE - De Raad voor Cultuur heeft minister Van Engelshoven donderdag geadviseerd twee Flevolandse culturele instellingen toe te voegen aan de landelijke Culturele basisinfrastructuur 2021-2024: het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond en het toekomstige Kunstmuseum Flevoland in Almere. Dit betekent dat zij een rijkssubsidie krijgen voor de komende vier jaar.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland en cultuurwethouder Hilde van Garderen van de gemeente Almere zien dit als een enorme opsteker voor Flevoland. “Ik ben ontzettend blij en trots”, reageert Van Garderen. “BonteHond is al jaren een landelijk en internationaal bekend gezelschap en ik ben trots dat ze daar nu ook de erkenning voor krijgen. Met het positieve advies kunnen ze nog meer bijzondere voorstellingen maken voor alle kinderen uit Almere en Flevoland.” Dat een museum in oprichting een positief advies krijgt van de Raad voor Cultuur is volgens Rijsberman en Van Garderen uniek.

Blij en trots

BonteHond krijgt een positief advies voor een jaarlijkse subsidie van 700.000 euro.”We lobbyen al jaren om deze erkenning. Daar is in 2018 zelfs een petitie voor gehouden. Het is geweldig dat onze aanvraag nu wordt gehonoreerd”, reageert zakelijk leider Roeland Dekker. “Dit betekent voor ons zekerheid voor de komende vier jaar. Nu kunnen we lange lijnen gaan uitzetten en bijzondere projecten opstarten voor kinderen in Flevoland. Daar hebben we heel veel zin in.”

Het is de eerste keer dat BonteHond als jeugdtheatergezelschap in de basisinfrastructuur komt. “Een mijlpaal. We zijn heel trots, blij en dankbaar dat de Raad vertrouwen heeft in onze plannen voor de komende vier jaar”, reageert toekomstig artistiek leider Judith Faas. “Dat we nu deze erkenning krijgen is geweldig. We gaan met heel veel liefde de plannen waarmaken.”

Flevolab

Voor de categorie ontwikkelinstellingen zijn er vanuit het gehele land 69 aanvragen ingediend voor slechts vijftien plekken. De aanvraag van het Flevolandse samenwerkingsverband Flevolab - bestaande uit BonteHond, StrandLAB Almere, Suburbia, 2turvenhoog en Vis à Vis – heeft in deze categorie helaas een negatief advies gekregen. Hoewel de inhoud van de aanvraag als interessant wordt gezien, is het samenwerkingsverband nog te pril om in aanmerking te komen voor een plek in de landelijke infrastructuur.

“De Raad voor Cultuur is echter, net als wij, van mening dat dit netwerk van groot belang kan zijn voor de Flevolandse infrastructuur en adviseert de minister dit te ondersteunen via de matchingsregeling Verbreding en Vernieuwing”, aldus Rijsberman en Van Garderen. “Wij pakken dit van harte op en gaan hierover graag met de minister in gesprek.” Roeland Dekker van BonteHond laat weten dat de partners van Flevolab alsnog gaan bekijken wat er wel mogelijk is. “We kunnen samen mooie dingen doen, ideeën zijn er in elk geval genoeg.”

Op prinsjesdag maakt minister Van Engelshoven bekend of het advies van de Raad voor Cultuur overgenomen wordt.

Jeugdtheatergezelschap BonteHond is gevestigd in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto