Afbeelding

Januari zeer zachte maand

Weer

ALMERE - Met een huidig temperatuuroverschot van maar liefst 8 graden zou deze lopende, zeer lauwe louwmaand absoluut record zacht in de boeken komen. Alleen is januari slechts vijf dagen oud. Met de huidige vooruitzichten is nu al te zeggen dat januari 2022 in ieder geval een zachte maand zal zijn. 

Een felle koudegolf tijdens het tweede gedeelte van deze maand zou het temperatuurgemiddelde nog flink onderuit kunnen halen, maar dat lijkt ondenkbaar. We beleven een traditionele januari en van winterkoude is totaal geen sprake de komende periode. 

Het zeer zachte weerbeeld met recordmaxima tot ruim 15 graden kort na de jaarwisseling is nu tijdelijk voorbij. Dezer dagen zijn er meer normale temperaturen. De wind maakt het soms zelfs enigszins koud in Almere. Woensdag, richting vrijdag en richting zondag zijn de momenten waarop de regen/buienkans het grootst is. Door een tijdelijk koudere bovenlucht kan er ook wat winterse neerslag vallen: stofhagel of natte sneeuw.

De nachten zijn ook aanmerkelijk minder zacht dan aan het begin van het jaar toen het midden in de nacht soms nog 13-14 graden was in Almere. In de nacht naar donderdag kan het aan de rand van de stad afkoelen tot in de buurt van het vriespunt (autoruiten krabben).Op middellange termijn is er geen zicht op een totaal ander weerpatroon. Veel kou stroomt via Canada en Noord-Amerika de oceaan op en boven dat vrij milde zeewater vormen zich dan actieve depressies die met de straalstroom worden meegenomen naar West-Europa.

Mogelijk dat er gedurende het tweede gedeelte van de maand een ander weerpatroon komt. Of een hogedrukgebied komt in de buurt van Nederland uit, of een meer noordelijk regime van hoge druk zou de wind bij ons naar noord/noordoost kunnen doen draaien. Dan wordt het mogelijk wat winters in de Benelux.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 2, max. 6, wind w. 4, neerslag 65% en zon 50%

Donderdag min. 1, max. 5, wind nw. 4, neerslag 35% en zon 55%

Vrijdag min. 2, max. 5, wind zw. 4, neerslag 65% en zon 40%

Zaterdag min. 2, max. 6, wind zw. 4, neerslag 65% en zon 40%

Zondag min. 5, max. 7, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 55%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto