Afbeelding

Het weer: Fraai meiweer in aanloop naar Pinksteren

Weer

ALMERE - We beleven een zonder meer prima meimaand met ronduit fraaie middagtemperaturen. De zon schijnt tamelijk veel en het blijft nagenoeg droog in deze laatste fase van de maand.

Door Marc Putto

Met temperaturen van boven de 20 graden was het ook voorbije maandag weer goed toeven in de natuur. De bladeren zitten dik aan de bomen en zo veel groen loof al geeft zowat een junisfeer buiten. Er is een inhaalrace opgetreden wat betreft het ontluiken van de bomen en struiken, terwijl we op een achterstand stonden door het koele en natte weer.

Komende dagen bepaalt een ovaal hogedrukgebied dat zich via Nederland richting Ierland uitstrekt ons weerbeeld. De wind zit voornamelijk in de noordoosthoek en hiermee wordt niet de allerwarmste lucht aangevoerd. Toch komt de middagtemperatuur meestal rond de 20 graden uit. Er is veel ruimte voor de steeds krachtiger wordende mei-zon en blijft het droog in Almere. De nachten zijn aangenaam koel met een graad of 6-7 in het open veld aan de buitenkant van de stad. In de meest bebouwde gebieden wordt het iets onder de 10 graden.

Pinksterweekend

Aanvankelijk zag het er naar uit dat het Pinksterweekend voortreffelijk zou gaan worden met middagwaarden van 25-28 graden. De kans op instroom van noordwestelijke lucht en zelfs enkele buien lijkt nu echter vrij groot te worden. Het Amerikaanse weermodel zinspeelde hier maandagochtend al op terwijl er bij de Europese variant nog geen vuiltje aan de lucht was. Een garantie voor droog en zonnig pinksterweer is daardoor niet te geven. We zullen rekening moeten houden met enkele buien en minder zon dan dat er tot het weekend komt.

Begin juni herstelt het hogedrukgebied zich weer netjes met dito prima zomerweer. 

Woensdag min. 8, max. 17, wind n. 3-4, neerslag 5% en zon 70%
Donderdag min. 7, max. 18, wind nno. 3-4, neerslag 5% en zon 70%
Vrijdag min. 7, max. 18, wind no. 3-4, neerslag 5% en zon 75%
Zaterdag min. 5, max. 20, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 75%
Zondag min. 10, max. 17, wind nw. 4, neerslag 55% en zon 45%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto