Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Eerste fundering Windpark Zeewolde klaar

Wonen

ALMERE – De bouw van Windpark Zeewolde, zichtbaar langs de A27, gaat gestaag verder. De eerste fundering is zichtbaar boven de grond.

Tot nu toe zijn er wegen aangelegd en is het transformatorstation zo goed als af. Daarnaast heeft het werk voornamelijk in de grond plaatsgevonden. Maar nu is het zover dat er gewerkt wordt aan de turbinefunderingen boven het maaiveld. De eerste fundering is inmiddels helemaal klaar.

Boven maaiveld

“Windpark Zeewolde wordt nu meer en meer zichtbaar”, zegt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. “Met de bouw van de eerste funderingen komen we boven het maaiveld en als in het voorjaar de eerste turbines in het gebied komen, wordt het pas echt indrukwekkend. De bouw ligt goed op schema, maar we houden er uiteraard rekening mee dat Corona nog roet in het eten kan gooien. Tot nu toe vallen de gevolgen mee en is de voortgang prima.”

De funderingen van de turbines verschillen per type. De fundering van een van de turbines langs de A27 is inmiddels helemaal klaar. Dit is de grootste fundatie die Windpark Zeewolde bouwt. Het is opgebouwd uit circa 130 ton staal en 670 m3 beton dat in twee fases is gestort. Het beton komt vanuit een betoncentrale in Almere.

220 meter

Het windpark is een samenwerking van meer dan tweehonderd boeren, bewoners en moleneigenaren en krijgen een ashoogte van 90 tot 150 meter en een tiphoogte (hoogste punt van de wiek) van maximaal 220 meter. Tegen de bouw is ook veel verzet geweest, onder meer van bewoners in Almere Hout.

De eerste fundering is zichtbaar. (Foto: Anita Westers)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto