Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Cementloos beton gebruikt bij bouw Floriadebrug

Wonen

ALMERE - Reimert Bouw en Infrastructuur heeft als eerste in Nederland voor de constructieve delen van een brug gewerkt met cementloos beton, gemaakt van Almeerse reststromen. Het gaat om de circulaire Floriadebrug ‘Rondje Weerwater’. Bekijk hieronder een filmpje met uitleg.

De Bruggencampus, een initiatief van provincie Flevoland en gemeente Almere, wil met deze innovatie impact creëren in de duurzame bouw van bruggen in Nederland. Het gebruik van cementloos beton in de praktijk is een innovatie van formaat, die om een vernieuwende kijk op vergunnen, beheren, onderhouden en bouwen vraagt.

Monitoring

Het beton is gemaakt van Almeerse reststromen vanuit de recycleperrons, stadsreiniging en het openbare gebied. Omdat het gaat om een geheel nieuwe product is nog niet geheel duidelijk wat de consequenties zijn voor het beheer en onderhoud. Stadsruimte Almere stelt daarom samen met Kiwa en Reimert een monitoringsplan op, waarbij het gedrag van de constructie realtime wordt gevolgd. Op basis van deze gegevens wordt ook meer bekend over de materiaaleigenschappen van het beton.

Vervanging 40.000 bruggen

Voor 2040 moeten er in Nederland 40.000 bruggen en viaducten worden vervangen, waarvan circa 2000 in Flevoland. De Bruggencampus, wil samen met de markt en het onderwijs, deze uitdaging op een circulaire wijze aangaan, door onder andere bestaande bruggen en materialen een ‘tweede leven’ te geven en gebruik te maken van nieuwe tools voor gebruik van innovatieve materialen en constructies. En door via een gezamenlijk dataplatform ontwerp, samenwerking en realisatie te optimaliseren.

Ook het brugdek wordt gemaakt van cementloos beton. (Foto: Lentefilm)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto