Ouderen zien vaak op tegen de rompslomp van verhuizen (Foto: AdobeStock)
Ouderen zien vaak op tegen de rompslomp van verhuizen (Foto: AdobeStock) SHOTPRIME STUDIO - stock.adobe.c

Hersteltermijn Woningnet naar 3 jaar, hulp bij verhuizen voor ouderen

Wonen

ALMERE – De hersteltermijn voor de jaarlijkse verlenging van de inschrijving bij Woningnet wordt verhoogd van één naar drie jaar. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Daarnaast worden ouderen geholpen bij het vinden van een nieuwe woning.

Om in Almere voor een huurhuis in aanmerking te komen moet worden ingeschreven bij Woningnet. Hoe langer iemand ingeschreven staat, hoe meer kans er is op een huurwoning. Soms kunnen woningzoekenden – bijvoorbeeld door overmacht of financiële situatie – hun jaarlijkse verlengingskosten niet betalen. Als dat langer dan één jaar het geval is, worden ze uitgeschreven en moeten ze weer achteraan in de wachtrij voor een woning aansluiten. Woningnet Almere voert daarmee een andere termijn dan bijvoorbeeld Woningnet Amsterdam waar een hersteltermijn van vijf jaar geldt. Zover wil de Almeerse gemeenteraad niet gaan. De hersteltermijn is nu vastgesteld op drie jaar. 

Hulp voor ouderen

De gemeenteraad besloot ook om 55-plussers te helpen om de voor hen geldende voorrangsregels tegen het licht te houden en te verbeteren. Ouderen met een verhuiswens van groot naar klein moeten in staat gesteld worden om die wens te realiseren, door de belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door de verhuisvergoeding te verhogen of door het meenemen van de oude huur naar de kleinere woning. De voorrangsregels zijn ingesteld om ouderen langer zelfstandig te laten wonen in een passende woning en tegelijkertijd de doorstroming te bevorderen. Veel ouderen zien echter op tegen de rompslomp van een verhuizing. Met wooncoaches zouden zij hulp kunnen krijgen.

Beide voorstellen werden ingediend door de fracties van SP en 50PLUS en kregen steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto