Afbeelding
Almere DEZE WEEK

“Elke week reageer ik op een woning. Zonder succes”Tekort aan huurwoningen

Algemeen

ALMERE – Weg bij je ouders en verhuizen naar een eigen woning in Almere? Het is erg lastig. De 24-jarige Angelique Lucas woont bijna haar hele leven bij haar ouders in Kruidenwijk en nu ze op zichzelf wil wonen komt ze, met vijf jaar inschrijftijd bij Woningnet, nergens aan een sociale huurwoning. “Soms zie ik woningen die geaccepteerd zijn door mensen met een inschrijfperiode die een aantal jaren korter zijn dan de mijne, dan denk ik: waarvoor probeer ik het eigenlijk nog?”


Angelique kan geen hypotheek krijgen en ook een woning huren via een makelaar gaat met haar inkomen niet lukken. “Ik zou met mijn salaris een hypotheek kunnen afsluiten van 50.000 euro. Maar daar koop je geen huis voor. De woningmarkt is ingesteld op tweeverdieners. Er zijn genoeg starterswoningen te koop, maar met één salaris verdien je daar niet genoeg voor. Daarnaast wordt alles wat bijgebouwd wordt, koop. En zonder huurtoeslag is een woning huren voor mij niet te betalen.”
Wie via Woningnet een woning wil huren in de wijken Stedenwijk, De Wierden en de Bouwmeesterbuurt heeft mazzel. Een deel van de woningen in die wijken worden aangeboden met de voordeelregeling, waarbij mensen die daar al wonen, voorrang krijgen op andere bieders. “Dat is ongeacht je inschrijftijd bij Woningnet. Dit maakt het reageren op woningen niet alleen maar lastiger, maar vooral ook oneerlijker! Al helemaal voor mensen zoals ik, die buiten deze drie wijken wonen. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat alle wijken in Almere voordeelwijken zijn.”

Meer betaalbare huurwoningen

De projectgroep Wonen van de Partij van de Arbeid Almere heeft wethouder Adri Duivesteijn onlangs het rapport ‘Over rendabele verhuur van betaalbare woningen en Almere’ overhandigd. De PvdA wil het mogelijk maken om weer betaalbare huurwoningen in Almere bouwen.
“Voor de Almeerse vraag naar woningen moet Almere duizend woningen per jaar bouwen”, zegt John van der Pauw, PvdA-fractievoorzitter. “Binnenkort worden er maar zo’n zevenhonderd gebouwd. We missen dus driehonderd woningen voor starters en ouderen die een woning willen huren. De gemiddelde wachttijd is zes jaar, wil je in een gewilde buurt wonen dan kan het langer duren. De prijs van huurwoningen blijft stijgen. Het aanbod onder de 550 euro verschraalt. Woningcorporaties zeggen dat dat nodig is vanwege stijgende kosten. Wij willen dat er weer aanbod van betaalbare woningen komt. Huurprijzen boven de 550 euro zijn niet meer te betalen voor mensen met een smalle beurs. Het kan veel goedkoper.”

Donderdag 28 februari is er tijdens de Politieke Markt in het stadhuis een ronde tafelgesprek waarin de PvdA en deskundigen, waaronder makelaars, bouwers en corporaties het rapport bespreken met de gemeenteraad. Van der Pauw: “Het exploiteren van betaalbare huurwoningen kan goedkoper, rendabel en tegen lagere huurprijzen. We geven starters en anderen die betaalbaar willen huren weer perspectief.”
Om 19.15 uur in de witte zaal van het stadhuis.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto