Jan Hoek:
Jan Hoek: "De kritiek snijdt me soms echt door de ziel." (Foto: aangeleverd) Bart Buijs

Wethouder Jan Hoek is vaak Kop van Jut

Politiek

‘Soms beter om niet op social media te kijken’

Door Marcel Beijer

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) is op social media vaak de Kop van Jut. Niet zelden wordt de Floriade-wethouder afstandelijkheid verweten, zijn zin door te drijven en niet goed te communiceren. Begrijpt de wethouder die kritiek en hoe gaat hij daarmee om?

ALMERE – Om maar direct duidelijkheid te verschaffen: Jan Hoek wil ook graag een volgende termijn wethouder van Almere blijven. “Ik heb een warme band met Almere gekregen en heb het gevoel hier nog niet klaar te zijn met mijn werk. Mede door corona was het niet voldoende mogelijk om datgene te doen wat ik het leukst vind: met de mensen in gesprek gaan.”

Voor een wethouder die zoveel kritiek op social media krijgt, is dat best opmerkelijk. Hoe lang blijft het werk dan nog leuk? “Op social media hoor je vooral de toetsenbordridders. Almere is groter dan dat en ook groter dan de mensen die in de krant kritiek spuien omdat dingen niet gaan zoals ze willen. Volgens mij kan ik al mijn beslissingen, die soms heel lastig zijn, goed onderbouwen.” 

Floriade

Volgens Hoek richt de kritiek zich meer op zijn portefeuille, zoals de Floriade. “Natuurlijk hoor ik die kritiek ook, ik ben niet achterlijk. Maar ik bén niet de Floriade. Bovendien kom ik heel veel Almeerders tegen die juist erg uitkijken naar het evenement en de gemeenteraad steunt het ook nog steeds in meerderheid. Ik ga echt niet met plezier naar de gemeenteraad als er weer een tegenslag is, maar ik doe mijn stinkende best om er een succes van te maken. Het is zo belangrijk voor de stad. Ik verwacht ook een kentering in de beeldvorming naarmate de Floriade meer zichtbaar wordt.”

Voor de voeten

Hoek zei eerder tegen de raadsleden dat hij pas weet hoe de Floriade eruit gaat zien als de deuren opengaan. Die uitspraak krijgt hij sindsdien vaak voor zijn voeten geworpen. Hoek: “Ik maakte die opmerking omdat ik merkte dat mensen een blauwdruk van me verwachten. Maar ik kan toch niet uit mijn nek gaan lopen lullen? Natuurlijk weten we nu nog niet precies hoe alle veertig paviljoens eruit gaan zien of hoe de routering wordt. Daar vallen dan de PVV, SP en Partij voor de Dieren over. Al is die laatste partij daar dubbel in. Die laat soms ook heel enthousiaste geluiden horen over het Dutch Innovation paviljoen, die overigens inderdaad heel mooi wordt.”

Communicatie

Kritiek is er ook op de participatie, bijvoorbeeld van het bewonersplatform die betrokken is bij het nieuwe afvalinzamel-systeem. Toen ze bij Hoek aan tafel kwamen zou die gedesinteresseerd gezegd hebben ‘waar komen jullie eigenlijk voor?’. “Dat kan niet anders dan metaforisch bedoeld zijn”, zegt Hoek. “Ik sta zo mensen niet te woord en ik wil zeker niet zo’n boodschap uitdragen. Het bewonersplatform wil graag een ander systeem dan ik adviseer. Onderbouwd, want aan dat door hen gewenste systeem hangt een hoog prijskaartje. Ze zijn er niet blij mee. Dat kan ik me voorstellen. Maar de kritiek dat er te weinig overleg is geweest, herken ik niet.”

Menselijk

“Het is jammer als mensen die zich niet mijn vriend voelen nare dingen over mij zeggen en het is soms beter om even niet op social media te kijken. Dan snijdt het me echt door de ziel. Maar dat is het gevolg van mijn werk als wethouder. Elke beslissing leidt nu eenmaal tot kritiek bij degenen die er tegen zijn. Ik kan nooit iedereen gelukkig maken, dus laat ik me door andere dingen drijven. Mijn idealen, mijn doelstellingen die ik wil uitvoeren. En ik ben daar nog niet klaar mee.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto