Brent Hadderingh. (Foto: aangeleverd)
Brent Hadderingh. (Foto: aangeleverd)

Forum voor Democratie woest over Oekraïne-discussie

Politiek

ALMERE – Fractievoorzitter Brent Hadderingh van Forum voor Democratie kon donderdagavond zijn woede niet verbergen toen er op de Politieke Markt werd gesproken of Almere – na een jaar oorlog - aanhoudende steun moet tonen aan Oekraïne dat de Russische agressor uit het land probeert te verdrijven.

Door Marcel Beijer

Hadderingh vond het ‘kwalijk’ dat het onderwerp was geagendeerd door de SP. “Dit gaat over geopolitiek, daar moet de gemeenteraad van Almere zich niet mee bezighouden. Er zijn grenzen. We zouden dan net zo goed kunnen praten over Palestina of Ethiopië. Het gaat helemaal nergens over.” De uitval van Hadderingh werkte als een rode lap op een aantal raadsleden. “De gemeenteraad beslist zelf welke onderwerpen besproken worden”, zei Ruud de Jonge van de PvdA. “Daar hebben we geen toestemming van Forum voor Democratie voor nodig.” 

Corona

De Jonge sneerde ook dat Forum ‘talloze keren’ de corona-kwestie had willen aankaarten in de gemeenteraad. “En dat ging om een globale kwestie.” Hadderingh rolde zijn bureaustoel woest van de vergadertafel weg. “Dat is helemaal niet waar”, foeterde hij zonder dat hij het woord van de voorzitter had gekregen. Het Forum-raadslid kreeg overigens bijval van de PVV, al haastte Frank Fesevur van die partij te zeggen ‘dat de hele gemeenteraad de Russische inval in Oekraïne afkeurt’.

Olie op het vuur

Daarna gooide Kees Hendriksen nog olie op het vuur door die bewering te betwijfelen. “Er zijn partijen in de gemeenteraad (hij doelde op Forum) die zich handig niet hebben uitgesproken aan wiens kant ze staan in de oorlog, maar hun landelijke partijgenoten hebben daar toch heel stevige uitspraken over gedaan.”
Burgemeester Hein van der Loo liet weten ‘blij verrast’ te zijn wat Almere allemaal doet om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Hij vond het niet nodig om die steun na een jaar oorlog nog eens te benadrukken. “We gaan door op de ingeslagen weg.”

Vrijheid

De SP zal de motie die oproept tot extra steun bij de eerstvolgende vergadering in stemming brengen. “De emotie in deze discussie toont juist aan dat het belangrijk is dat we als gemeenteraad een uitspraak doen. Wij mogen in vrijheid onze stem laten horen, ook woensdag bij de Provinciale Staten. De Oekraïners vechten zich dood om diezelfde vrijheid te mogen krijgen.”
Na afloop van de vergadering verliet Hadderingh witheet de zaal.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto