De raad wil geen veiligelanders in de voormalige gevangenis. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De raad wil geen veiligelanders in de voormalige gevangenis. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Almere wil geen veiligelanders in voormalige gevangenis

Politiek

ALMERE – Een meerderheid in de Almeerse gemeenteraad wil niet dat er veiligelanders worden gehuisvest in de voormalige gevangenis in Almere Buiten. Dat heeft de gemeenteraad donderdag in meerderheid besloten.

Door Marcel Beijer

Staatsecretaris Eric van der Burg heeft Almere gevraagd om veiligelanders op te vangen in de voormalige gevangenis. Dit zijn mensen die zeer weinig kans maken op asiel in Nederland en weer terug moeten naar hun land van herkomst. Ze moeten zich beschikbaar houden voor een definitief besluit voor uitwijzing. In het verleden zorgde deze groep elders in het land regelmatig voor overlast. Ondernemers en bewoners in Buiten maken zich daarom grote zorgen. Het college van Almere wil met Van der Burg in gesprek gaan om over de voorwaarden te praten. Eerder gaf de gemeenteraad al aan dat er bedenkingen waren, maar een deel van de raad (een ook het college zelf) is van mening dat de veiligelanders wel mogen komen, maar dat er dan een tegenprestatie van het Rijk moet komen ten gunste van Almere. Het college vroeg daarom aan de raad met welke boodschap ze bij Van der Burg  aan tafel kunnen schuiven om te onderhandelen.

Motie

Donderdag nam de gemeenteraad daar een definitieve beslissing over, door zich in meerderheid uit te spreken voor een motie van VVD, AP/OPA, Respect Almere, PVV, ChristenUnie, 50PLUS en Forum voor Democratie. In de motie staat dat de raad het ‘onacceptabel en onuitvoerbaar’ acht en daarom niet wil meewerken aan het verzoek van het ministerie. Met die boodschap zal het college dus de onderhandelingen met het Rijk aan moeten gaan. Probleem is dat de voormalige gevangenis eigendom is van het Rijk en en dat dat buiten Almere om mag beslissen of ze er veiligelanders willen huisvesten. De komende weken zal blijken op welke manier het ministerie daarop zal reageren. 

TTC

Op de achtergrond speelt ook nog het verzoek van het bedrijf TTC dat de voormalige gevangenis op het oog heeft om trainingen te geven aan bijvoorbeeld Defensie, Politie, Douane en de Belastingdienst. Als TTC zich in de gevangenis mag vestigen heeft dat positieve gevolgen voor Almere. Maar ook daarvoor geldt dat het pand eigendom is van het Rijk. Almere heeft daar niets over te zeggen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto