Hein van der Loo (Archieffoto: Fred Rotgans)
Hein van der Loo (Archieffoto: Fred Rotgans)

Kleine groep derdelanders moet stad uit

Politiek

ALMERE – Van de negentig ‘derdelanders’ moet een groep van circa vijf tot vijftien personen Almere verlaten. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is niet met zekerheid te zeggen.

Derdelanders zijn mensen die Oekraïne zijn ontvlucht toen Rusland de oorlog startte. Ze hebben echter niet de Oekraïense nationaliteit, maar waren er bijvoorbeeld als student of op uitzendbasis aan het werk. Het recht op opvang verliep voor deze groep op 2 april. “Feitelijk gezien staan ze daarmee nu op straat”, aldus raadslid Shadi Nikshomar (GroenLinks), die een motie over dit onderwerp indiende.
Volgens burgemeester Hein van der Loo verblijven in Almere zo’n negentig van deze derdelanders in de stad. Een aantal van hen heeft asiel aangevraagd of is een juridische procedure gestart. In afwachting van een uitspraak mogen zij in Nederland blijven. Dat hoeft overigens niet per se in Nederland te zijn.
De resterende groep bestaat uit vijf tot vijftien personen. Volgens de burgmeester kan de omvang per dag verschillen. Die moeten in principe Almere verlaten. “Maar ze kunnen nog van alles”, zei Van der Loo. Zo kunnen ze alsnog asiel aanvragen, of een procedure starten. Ook kunnen ze elders onderdak zoeken.
Een aantal partijen (GroenLinks, PvdA, BIJ1, ChristenUnie, SP, PvdD) wilde de in hun ogen ‘inhumane uitzetting’ met een motie voorkomen. Maar de burgemeester ontraadde de gemeenteraad om die motie te steunen. Dat gebeurde ook niet.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto