Koeienstal Vliervelden. (Foto: Growing Music)
Koeienstal Vliervelden. (Foto: Growing Music)

Koeienstal decor voor komische Oosterwoldse opera #66

Uit

OOSTERWOLD - Koeienstal Vliervelden vormt zondag19 september het decor voor #66; een Oosterwoldse opera in één acte, gebaseerd op Le 66 van Jacques Offenbach.

Noortje Braat, musicus en cultuurmaker uit Oosterwold, heeft de tekst hertaald en geactualiseerd. “De oorspronkelijke Nederlandse vertaling was nogal oubollig”, lacht zij. “Ik heb hem meer van deze tijd gemaakt en de setting van het verhaal, dat zich oorspronkelijk in Frankrijk afspeelt, naar Oosterwold verplaatst.”

Het publiek maakt kennis met Janet en Johan. Eenvoudige musici, zonder veel geld, zonder veel wensen, zonder veel zorgen. De zus en zwager van Janet hebben net een kavel gekocht in Oosterwold. Ze dromen van een eenvoudig huis, zelfvoorzienend wonen en een permacultuurtuin met kippen. 

Lot uit de loterij

Als zwagerlief spoorloos verdwenen blijkt te zijn, besluiten Janet en Johan zuslief te gaan helpen. Onderweg naar Oosterwold ontmoeten ze een gewiekste verkoper. Hij smeert Johan een lot in de loterij aan, nummer 66. Johan wint de hoofdprijs en wil direct zijn droom van een eigen kavel gaan uitvoeren. Van de verkoper leent hij geld en koopt hij alvast een superdeluxe tractor met een vernuftige zaai- en oogstmachine. Maar of dat nou zo verstandig was?

Luchtig en komisch

Het idee om een komische opera op te voeren kwam van contrabassist Huub van de Velde uit Oosterwold. HIj is actief betrokken bij Opera Nijetrijne in Friesland, die jaarlijks een in het Nederlands hertaalde komische 18e eeuwse opera opvoert. “Hij stelde voor om zoiets ook tijdens het festival Growing Music in Oosterwold te doen, maar dan kleinschaliger van opzet”, vertelt Noortje. “We kwamen uit op een bewerking van Le 66 van Offenbach en het resultaat is #66. Een luchtige, komische opera, met licht klassieke muziek. Nederlands gezongen en gesproken en heel toegankelijk voor het publiek.” 

#66 is op 19 september om 15.00 uur te zien in de stal aan de Goethelaan 163. Het stuk wordt uitgevoerd door drie zangers en drie instrumentalisten, waaronder Huub van de Velde. Regie: Nynke van den Bergh. Tickets: www.growingmusic.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto