Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Marietta Petkova brengt eerbetoon aan Leo de Klerk

Uit

ALMERE - De Almeerse pianiste Marietta Petkova brengt een eerbetoon aan componist en geluidtechnicus Leo de Klerk. Zij heeft een live-opname van zijn Chaconne als cd-single uitgebracht.

Op 5 februari van dit jaar zou Leo de Klerk, die vorig jaar september overleed, 63 jaar zijn geworden. Marietta Petkova herdacht de man - die niet alleen als producer en geluidstechnicus haar rechterhand was, maar ook in het dagelijks leven - met een speurtocht door het verleden aan privéopnamen. Daartussen kwam ze een registratie tegen van de Chaconne van Leo de Klerk.

Chaconne voor piano

De Klerk was ook pianist en componist. Hij speelde in verschillende bands en ensembles, componeerde van jongs af aan en genoot ook een opleiding in die richting aan het conservatorium. Hoewel hij er nooit zijn primaire focus van maakte, bleef hij altijd componeren. Zo schreef hij in november 2006 een Chaconne voor piano. In 2012 zette Marietta Petkova de Chaconne op een concertprogramma naast onder andere de Chaconne van Handel, Vers la Flamme van Skrjabin en werk van Leo Smit. Toen zij de concertregistratie hoorde die Leo de Klerk had gemaakt in de Stadsgehoorzaal in Leiden op 29 december 2012, wist ze meteen dat dit een passend eerbetoon zou zijn. Een cd-single leek haar de meest duurzame vorm. Een klein monument van en voor twee onafscheidelijke zielen die de muziekwereld jarenlang verrijkt hebben met cd-registraties.

De cd-single is verkrijgbaar via www.mariettapetkova.rocks

Marietta Petkova en Leo de Klerk. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto